A HANYAG megmaradás örvénye?


A HANYAG megmaradás örvénye?




Bizonyára emlékeznek arra - a kilencvenes évek közepe, vége felé történt -, az anyag megmaradás törvénye és az illetékesek figyelme kijátszásával, több tonna bankjegykészítésre alkalmas papír eltûnt. Mint a kámfor! Hipp, hopp, hol volt, hol nem volt, itt a vége, fuss el véle!


Ma pedig, talán a takarékossági világnap apropóján is, hírt kaptam arról, hogyan lehet a hamis húszezreseket a valóditól megkülönböztetni. Milyen vízjelekre, alakzatokra kell figyelni, ha netán hamis húszezressel ver meg a sors és még szerencse, ha az ember megússza a dolgot rendõrségi procedúra nélkül.


Igazán nem az okvetetlenkedés és a gyanakvás miatt, de: van-e kapcsolat az akkor eltûnt irdatlan mennyiségû bankjegypapír és a lépten-nyomon feltûnt hamis bankjegyek között? És, ha igen, akkor talán arra is fény derül, mi lett a bankjegykészítésre alkalmas papír sorsa, kinek, kiknek a kezébe került? Vagy netán ez még ma sem tudható és ebben a tetõtõl-talpig hamisított világban az anyag megmaradás törvényét netán a hanyag megmaradás törvényére, pontosabban: örvényére cserélték át? És akkor a materialista világkép alapállása immár nem az ANYAG, hanem a HANYAG elsõdlegessége lenne? Ebben a hanyag világképben futnak össze a nevelés és az oktatás alapkérdései, például a politika, amelynek végsõ célja az eszmény, minta, amely szerint az állami életet formálni kell? A sokakban meglévõ hanyag világnézet az oka, hogy összekeveredik a világ valósága, és az is, hogy mi benne az értékes, az értelmes, s hogy milyen értékeket kell megvalósítanunk életünkkel? Ez és az alapjául szolgáló világkép tehát a tudomány, a vallás és a mûvészet (valamint az erkölcs, a nevelés és a politika) közös alapja, létrehozója, fenntartója és hajtóereje lenne az oka annak, amit most át kell élnünk? Ami van?


Szóval, messzire vezet ez a hamissági bankjegyügy.


Mindenesetre azonnal intézkedem, hogy nyugdíjamat ezek után csakis és kizárólag egy kilogrammos aranytömbökben kérem…




2009. október. 31. Wéber Tünde