A nagymama pi-vizes limonádéja


A nagymama pi-vizes limonádéja



Minap a Batthyány téren járva és megszomjazva, betértem az áruház melletti nagymamás-palacsintás falatozóba, ahol nyomban kutakodni kezdtem az üdítõ italkínálat között. A „nagymama pi-vizes limonádéja” láttán elõbuggyant asszociációimra ezúttal nem térek ki, elég annyi, hogy jelenleg, mint minden magyar állampolgárt, engem is: megillet az öklendezés joga. Itt, ezen a helyen valaha, egy a környékbeliek által tisztességesen néven nevezett talpon fekvõ kocsma volt, büdös, koszos, de az ajtó közelében az ember, amúgy egyperces idõtartam alatt megihatott egy pohár szódát vagy sört, sõt: horribile dictu! Még egy pohár csapvizet is. A csapos és a törzsvendégek száján a szívük szólt, kimondtak mindent, ami a szívük szerinti. Ám, ha valaki a nagymama pi-vizes limonádéjával kívánta volna megitatni õket, leterítették vagy beterítették volna, úgymond, mint Moszkvát a hó.


Nem kívánom vissza a régi kocsmát, de a pi-víz ügye roppant érdekelt, a net-en keresgélve következõ eredményre jutottam.


A pí-víz egy egyszerû átverés, senki sem tudja megmondani mi is az valójában. A deutériummentes víz elméletileg kevesebbet tartalmaz a hidrogén deutérium nevû izotópjából, aminek az atommajában egy proton mellett egy neutron is található. Ennek az elõállítása roppant költséges, nem valószínû, hogy bárhol is ilyet vehetünk, feltételezhetõen itt is egyszerû szélhámosságról van szó. Röviden: Csapvizet árulnak mindkettõként, különbség nincs köztük. A pí-víz olyan víz, melyet erõs mágnesen teren vezetnek keresztül, ami rendezi benne az elektromos dipólusok állását. Ez a hatás hamarabb szûnik meg a mágneses térbõl kikerülve, mint hogy egy gondolat átsuhan a fejeden (számszerûen kevesebb, mint egy mikroszekundumig marad meg a rendezettség).
Annak idején a pí-vizet annyiféleképpen magyarázták el, ahányan árulták. Volt ,aki szerint a növények rügyében található folyadék desztillálva, azaz "élõ víz" (mert ugye a növényi membránokon átszûrõdve a víz tulajdonságai megváltoznak), volt aki szerint a vizet átfolyatják a kémiai elemek jelével ellátott kerámiacsöveken (azt nem részletezték, hogy ettõl miért lesz jó meginni), de ettõl még nem lett kisebb csalás.


Megkérdeztem barátaimat. Milyen is a pi-víz?


Olyan. Csak jó drágán mérik. Nehogy azt mondd, hogy olyan, mint a fejünkön taposó hatalom, mert a válasz túl olcsó poén lenne!


Olyan, mint a hosszú nyakú gõgös gúnár Oszkó, meg a nagycsoportos napközis Bajnai? Ne mondd! Meg a többi kivagyi fõfütyi? Igazán? Csoportosan, kísérettel közlekednek: In-Kal Security. Vagyis: inkább szekuriti, mint egyedül, amúgy agyvolumenben, olyanok, mint bárki más.


Többszörösen több-több pénzért.





2009. október. 26. Wéber Tünde