Ipi-apacs:TE VAGY A FASISZTA!


Ipi-apacs: TE VAGY A FASISZTA!



A szélsõjobb és a fasizmus veszélyeire mutogatók elõtt sem lehet közömbös néhány fontos körülmény. Milyen az a rendszer, ahol a társadalom felemelkedésének egyedüli üdvözítõ útja immár csaknem hatvanöt esztendeje az országot kifosztó hatalom bolsevik, majd liberális típusú szabadrablása, az átlagember anyagi, testi, szellemi leépítése? Mitõl nem lenini ez mostani út? És mitõl nem szélsõjobboldali és fasiszta az ilyen hatalom? Milyen az, az ellenzék, amelyik a hatalom bármilyen felvetésére, rablási ötletére pont az ellenkezõjét mondja? Mondja, és nem teszi, mert, mint mondja: nem teheti. Ez a visszafogottság a kormány és a mögötte állók, magukat baloldalinak és liberálisnak mondó erõk biztos alapja, létezése támasza. Mitõl nem kutya az egyik és a másik mitõl nem eb? Az ilyen kétpártrendszer lényege a polgárháború lenne, de ebben az országban az emberek többsége nem tekinthetõ polgárnak a szó, hagyományos és jelenleg is elfogadott, úgymond: európai értelmében. Háború? A II. Világháború - a békét hangoztató békekötések és a megváltozott világhatalmi erõviszonyok ellenére – azóta is többé, kevésbé és folyamatosan szedi áldozatait, olykor nyílt, többségükben rejtett módszerekkel ugyan, de a mai napig tart.


Minek ide egy új polgárháború? A jelenlegi nem elég? Mégpedig egyenlõtlen feltételekkel: szemkilövés, emberellenes költségvetés, a hatalomban lévõk ránk vigyorgó, pimasz meggazdagodása, a legelesettebbek zsebeiben való kutakodása és az immár nyíltan kimondott parancs: fájni fog! Már nem rejtik véka alá, már arra sem szakítanak idõt, hogy hazudjanak, szépítsenek a dolgon. Ekkora pimaszság európai országban idõtlen idõk óta nem esett meg.


Elvégeztetett!


Európában vagyunk.


Ugye nem felejtettük el, hogy például a klasszikus olasz fasizmus adott idõben a nagytõke diktatúrája volt? Kik védték és védik a 2005-ben és a 2006-os választások elõtt a kókai dübörgõ, majd a mostani álság-válság gazdasági érdekeit? És hogyan?


Csak nem a néppel szemben, immár a rendõrterror alkalmazásával, Brüsszelre, a pénzpiacok, az IMF diktátumaira hivatkozva, a népszerûtlen megszorítások igazolására?


Most, hogy fájt már eléggé eddig is és fájni fog, nagylelkûen megígérték – az '56-os évfordulóra, az ünnepre való tekintettel -, hogy kevesebb lesz a rendõr és a kordon. Majd meglátjuk.


A kérdések és a várható válaszok azért feltehetõen megmaradnak.


Tetszik a rendszer? Naná, hogy tetszik, mert nyugodtan randalírozhatsz! Nem tetszik a rendszer? Persze, hogy nem, mert fasiszta vagy! Kimész az utcára? Hohó! Miért mész ki az utcára? Bizonyára azért, mert fasiszta, szélsõségesen jobboldali vagy! Nem mész ki az utcára? Tudjuk jól, hogy miért: titokban szervezkedsz! Mit magyarkodsz itt folyamatosan? Érdekel a történelem? Ugye megmondtam, hogy náci vagy! Nem érdekel a történelem? Tudjuk, miért nem! Mert utálod a hivatalosan elismert történészeinket! Nem szégyelled magad? Hidegen gyûlölöd az idegent, a meleget, a hideget? És, ha ezt megkérdezik: idegesít? Utálod, hogy utálunk? Másképpen gondolkodsz a másképpen gondolkodókhoz képest?


És, ha erre azt mondod velem együtt: kérdezzetek csak és válaszoljatok helyettünk is! Az igazság végül úgyis elõbb-utóbb utat tör magának!


De miért mindig csak rajtunk keresztül teszi ezt?



2009. október. 23. Wéber Tünde