Ez is madár, az is madár?


Ez is madár, az is madár?



Nemcsak a bogarak, madarak párosodnak, hanem az idõpontok is. Íme két figyelemre méltó esemény: az egyik november 11.-én, a másik nyomban másnap: 12.-én lesz.
November 11.-én a Legfelsõbb Bíróságon eldõl, hogy állítható-e Magyarország fõvárosában, Budapesten Turul-szobor úgy, ha azt többek között Ungár Klára és társai, meg az akkor még SzDSZ-MSZP-s koalíciós városvezetés nem akarta.
Most a koalíciónak "annyi", mert úgy tûnik, hogy a fõvárosi önkormányzat cége, a BKV pénzkidobó automata lett, amelyhez most keresik a kártya tulajdonosokat és a PIN kódokat, amellyel százmilliók röpködtek ki a szélrózsa minden irányába a fõvárosi tömegközlekedés és az emberek feje felett. Ez is közlekedés ugyan: légi közlekedés, de ebbõl a választópolgároknak már elegük van. Hiszen e röpködés hatására már egy-két fej lerepült, de még vannak sokan, akik a röptetõ pálya szélén várakoznak. Sokan pedig menekülnek a süllyedõ hajóról. Szóval, van és lesz itt minden szárazon, levegõben és vízen…


A Turulmadár, viszont amely Magyarország csaknem 3200 településének többségében megtalálható, õsi, élõ, szent jelképünk. Az esetleges megszüntetõ döntés a Turulhoz való kötõdés érzését még erõsebbé teszi. Tehetnek, dönthetnek, amit akarnak, ledönthetnek, széttörhetnek, rátaposhatnak, mindez csak a napról-napra erõsödõ és a szabadjára engedett liberális diktatúra ellen hat.


November 12.-én pedig bírósági meghallgatáson, tanúként jelenik meg Gyurcsány Ferenc ex miniszterelnök a Cuslágjani-ügyben. Röpülési gyakorlatát még országos KISZ vezetõként, majd sportminiszterbõl miniszterelnöki székbe való nagy ívû lendület által, végül pedig az onnan történõ kipottyanással szerezte. Egyelõre szabad madárként repked a Szemlõhegyi-úti Apró aranykalitkából ki és be. Etetése az összenyalábolt milliárdjaiból, saját költségén - megoldott.


Lám, lám, ha Jani nem vihog, ahol sírnia kellett volna akkor, ott, azon a bús délelõtti megemlékezésen a kamerák és a feltehetõen jól elhelyezett lehallgató készülékek elõtt! Nem göndörödött, tekeredett volna úgy és idáig ez a pénzcsencselési manõver, mint a malac farka!


Az emberek mindazonáltal kíváncsiak, mi is történt, történik, mi ez a minisztériumi süppedõ szõnyegek alá sepert titok, mi van és volt a közpénzekkel a díszes színfalak mögött. Ezúttal nem betanult, színházi szöveget várnak, ám az is meglehet, hogy Gyurcsányról, az idõk tanújáról évek múlva szobor készül, amelyet majd a fõvárosi Fidesz vezetés le fog bontatni. Ez is madár, az is madár? Még bizonyára nagyon sok meglepetésben lehet részünk.




2009. október. 22. Wéber Tünde