LEÉPÍTEM MAGAMAT


Szõnyi Bartalos Mária


Magyarország









*





LEÉPÍTEM MAGAMAT


*


*


*


Vártam, vártam, vártam.


Nem jött.


Na, nem baj… – gondoltam.


Biztosan látják a számítógépen, hogy nulla forint volt az utóbbi esztendõkben a tevékenységi köröm bevétele, mert leálltam. Az élet – no, meg a halál – hozta így.


No, meg azt is hallottam, hogy az új kormány szerint törlik azoknak a vállalkozását, illetve adószámát, akiknek nulla a bevételük.


Így, egyértelmû volt számomra, hogy töröltek a listáról és ezért nem kaptam a helyi adóhatóságtól nyomtatványt. Bizonyára látszik a számítógépük nyilvántartásán, hogy évekig nulla bevételem volt.


Csakhogy, ezek még mindig jegyzik a nullámat is!


Sõt, 200.000 forintig terjedõ büntetést akarnak kiszabni rám, mert nem vallottam be a nullámat. Ugyanis nem volt nyomtatványom, mert nem küldtek.


*


Telefonáltam.


Közölték, hogy 2011. január 1-tõl mindenkinek személyesen kell bemenni a polgármesteri hivatalba a nyomtatványért.


De, MOST küldtek!


Ezt, mondjuk áprilisban nem tudták megtenni? No, meg esetleg valamilyen formában nem tudtak volna értesíteni?


*


Rendben van kedveseim!


Nyolc napon belül bevallom a nullámat.


Ha mégis kicsúsznék a határidõbõl, és kirónák a nullám miatti bevallás csúszásáért a büntetés összegét, hát elõre közlöm – minden nyomtatványkitöltés nélkül -, hogy a büntetés összegét lecsücsülöm. Enni adnak, fedél lesz a fejem fölött, és új témám is akadni fog, amit megírhatok. Tapasztalatszerzésnek nem is akármilyen szempont!


*


Az országos és megyei adóhatóságot is értesíteni fogom hamarosan, hogy nem tartok igényt a külön adószámomra, mert õk is láthatják, hogy nulláim vannak.


*


Leépítem magamat.


Természetesen hatvanon felül már megengedhetem magamnak, hogy továbbra is írogassak a saját szórakozásomra, s ha netán – késõbb – kedvem lenne kiadni könyvet, akkor azt, mint magánszemély megtehetem, és ingyen osztogathatom, ha éppen ilyen bónám lesz.


Oszt’ jónapot!


*



Komárom-Szõny, 2011. július 21.