Ma érkezik hazánkba a Dalai Láma


A Dalai Láma hetedszer látogat Magyarországra, elõször 1982-ben járt itt. A vallási vezetõ pénteken érkezik Budapestre, és szeptember 21-én hagyja el a fõvárost. A szombati programban a Bevezetés a tibeti buddhizmusba kétrészes elõadása szerepel, vasárnap pedig a Szeretet Buddhája és az Együttérzés: a boldogság mûvészete címû tanításokat hallgathatják az érdeklõdõk.


A program részleteirõl tájékozódni lehet a rendezvény hivatalos weboldalán: www.dalailama-budapest.hu . A fõvárosi közgyûlés augusztus 26-án egyhangúlag, ellenszavazat nélkül a Nobel-békedíjas Dalai Lámát Budapest díszpolgárává avatta. Az elismerést a napokban veszi át a vallási vezetõ.


Õszentsége meghívását öt évvel ezelõtt a Tibetet Segítõ Társaság Sambhala Tibet Központ kezdeményezte több buddhista egyházzal és közösséggel kooperálva. A meghívást még 2006-ban elfogadta a Dalai Láma képviselõje, de egészségi állapota és késõbbiekben a Pekingi Olimpia körül kialakult helyzet, valamint a tibeti zavargások körülményei miatt az út többször halasztást szenvedett.


Az eredeti tervek szerint a magyarországi látogatás után a vallási vezetõ Romániába utazott volna, ahová Tõkés László református püspök és a bukaresti Új Európa Egyetem hívta meg. A tervek szerint ellátogatott volna Nagyváradra valamint Csomafalva, Kõrösi Csoma Sándor szülõfalujába. A Román Köztársaság Külügyminisztériumának a látogatással kapcsolatos erõteljes elhatárolódása miatt a Dalai Láma irodája nem tartja idõszerûnek a látogatást.


(Frigyesy)