Czike László



A sokszereplõs sakkjátszma



Úgy két évvel ezelõtt egy nagyobb terjedelmû, a KAPU-ban megjelent írásomban - „Az arany rózsakereszt” címûben, vagy máshol?! - azt találtam írni, hogy soha nem a tényleges cselekmény a valóban fontos, csak annak szimbolikus jelentése. Ha jól emlékszem; ezt a különös mondatot Gyurkovics Tibornak a „Kis Újság”-ban napvilágot látott talányos története váltotta ki belõlem, - egy olyan képtelen, történelmi ‘sci-fi’-számba menõ történet, amelynek a fõszereplõje Bornemissza Gergely volt, de teljesen váratlan, meglepetésszerû kor, szokatlan eseményeiben.


Akkor megértettem: Gyurkovics kedvére játszik a korokkal, az eseményekkel, a szereplõkkel; az emberekkel, - a szavakkal és az olvasókkal egyaránt...!


Gyurkovics a szavak, a fiktív történések mágusa; az írás módfelett szórakoztatja, de csak annyiban, amennyiben a szimbólumok hatást gyakorolnak a való világra.


Legutóbbi ilyen írása, a „Magyar Nemzet” március 8-iki szombati mellékletében - kis ‘távolságra’ Sándor György csodálatos füstölgõ sziporkáitól - volt olvasható, „Háromszögletû sakktábla” címmel. Ajánlom, aki csak megteheti, mélyedjen el benne, mert ehhez hasonló szakrális politikai rejtvényt eddig aligha olvasott!



Tekintve, hogy jelen írásomnak nagyjából önmagában is meg kell állnia; némileg vázolnom kell, mirõl is szól a veretes mû! Jezovicsot, aki a furcsa történet fõhõse; valakik bevezetik egy sötét kastélyba, mely három terembõl áll. Kísérõje, finom fiatalember, megígérteti vele, hogy utólag nem kürtöli ország-világgá, hol járt... „Nemigen akad földi lény, ki eme palota titkait megismerheti.” - mondja az ifjú, amint sorban végigjárják a világot uraló nagyhatalmak ‘civilizációit’ jelképezõ termeket. Kinyilatkoztatja ugyanis, hogy ez a kastély valójában a világpalota.


A nagyteremben a játékosok egy háromszögletû sakktábla elõtt ülnek, amelyen három csapat van felállítva, - s a csapatok ádáz küzdelmet folytatnak egymás ellen, pontosabban ketten együtt, a harmadik ellen...


Fõhõsünk, Jezovics, hirtelen támadt szent buzgalmában - megsejdítve az alkalmi feladat lényegét! - kezdené megfejteni az egyes termekben látottakat, de a kísérõ türelmetlenül leinti: „Semmi kérdés, uram, semmi kérdés. Mit is kérdezne? Nem azért hívattuk önt ide, hogy olyan kérdésekre feleljen, amelyekre mi is tudjuk a választ. Azt szeretnénk tudni, amit mi nem tudunk. Magát mágusnak mondják - léleklátónak. Kíváncsiak vagyunk a véleményére. Mi a titok? Ennyi az egész. (...) Tudjuk, tudjuk, csudába a csodálkozással! Nem ez a lényeg. Amit nem tudunk, az a lényeg! (...) Igen, igen, ez a világpalota. Figyelje meg a játékosokat! Itt dõl el az emberiség sorsa. Visszafogottan játszanak, de játszanak. Tessék figyelni! (...)


· Az egyiken végtelen mennyiségû paraszt állott visszahúzódva. (...) Nem álltak rosszul, a király körül volt bástyázva. (...) Hu Csin-tao kreolsárgán sakkozott.


· A másik oldalon kese fejû, vékony ember ült, ... ideges volt, fölényes, elszánt.


· A vezér örülten rohangált le s föl, a tábláról átható whisky-szag áradt. Kiütött mindenkit, aki az útjába került.


Jezovicsunk idegenvezetõje - mielõtt közölte volna vendégével a feladvány valós mibenlétét - felvázolta ‘a háromoldalú (trilaterális) sakkjátszma’ pillanatnyi harci állását: „Õrült küzdelem folyik. Egymás ellen, együtt. Jelenleg remeg a levegõ. De a táblán még rend van. A whiskys vezet. Tarol. Hengerel. A kese védekezik, de nem buta. A sárga arcú láthatóan nyugodt. Mert a játszma ki van egyen-súlyozva. Mikor feküdni térnek, nyugton vagyunk. Megáll a világ.” S most jött a feladat: „Nagyobb a probléma, s ezt kellene kiderítenie. Míg ezek alszanak, valaki átrendezi a bábokat. Egészen másképpen folytatódik a játszma reggel. Mintha egy negyedik játékos is lenne. Ezt kell megfejtenie. Pénz nem számít. Mit gondol, ki lehet az?”



Elõre bocsátom, hogy mind a történet, mind a feladvány több dimenziós, és több rétegû, mint amilyennek elsõ ránézésre látszik. De tovább megyek; annál is több dimenziós, amilyennek akárhány ránézésre látszik. Két dolgot megígérek: azokat az összefüggéseket, melyek már eddig is minden olvasó számára triviálisak; épp úgy nem kívánom (s nem fogom) megmagyarázni, mint ‘a messzebbre vezetõket’. Egyrészt semmit nem akarok a történetbe ‘belemagyarázni’, másrészt szeretném meghagyni olvasóimnak (olvasóinknak) az önálló gondolkodás minden örömét...


Gondolom, annyi világos, hogy a világot három sakkozó nagyhatalom uralja: a whiskys Bush (USA), a kese fejû Putyin (Oroszország), - és Kína, Hu Csin-tao, amint ‘kreolsárgán’ sakkozik. Vannak - szándékosan - árulkodó félmondatok és jelzõs szerkezetek. A ‘ketten együtt’ kitétel nyilvánvalóan egyrészt azt jelentheti, hogy az USA és Oroszország (látszólag) - most még - vállvetve harcolnak a világ ‘nem keresztény’ erõi, vagyis mindenekelõtt Kína és a muzulmánok ellen. Mégis, mi utalhat arra, hogy nem csak Kínáról van szó?! A kreol-sárga jelzõ! Az arabok (és még inkább a perzsák!) ugyanis ‘kreolok’, és nem sárgák. A másik összekötõ kapocs konkréten aktuál-politikai: ti. Irak lerohanását Észak-Koreáé követheti...


De másrészt a ‘ketten együtt’ éppúgy lehet finom jelzés is arra nézve, hogy ez a mai egyensúly bizony - értsd: „de a táblán még rend van” - roppant borulékony; könnyen elõfordulhat az, hogy az elsõ szõnyeg-bombázások után „mások ketten” állnak párba, például Oroszország ‘a kreol-sárgákhoz’ pártol át, az USA ellen!



Mielõtt megpróbálnánk megoldani Gyurkovics rejtvényét; vegyük figyelembe azt, hogy az író rendszere ugyan abszolút logikus, zárt és gömbölyû rendszer; ámde mint minden fikció, önkényes megfontolásokat (is) takar. Éppen ezért felteszünk néhány olyan kérdést, amelyeket az író - önkényesen - nem is tesz (nem kérdez), és nem is válaszol meg. E kérdéseim pótlólagosak, de nem Jezovicshoz szólnak...


· Ki az (milyen erõ), aki a játszmát ‘nappal’ kiegyensúlyozza?


· Kik azok, akik ‘nyugton vannak’ (nyugodtak) amikor a világ erõi alszanak?


· Ha nappal képesek a rendre vigyázni, miért nem képesek erre éjjel is?


· Ki az (a hatalom), akinek a nevében ifjú kísérõje megbízást ad Jezovicsnak?


· Ki az a Jezovics, akit ‘mágusnak, léleklátónak’ mondanak?


· Kit takar valójában ‘a Jezovics’ név?


· Gyurkovics Tibor valóságos feladványt, vagy költõi kérdéseket publikált?


· Létezik-e egyáltalán ‘a báb-átrendezõ’ negyedik játékos, vagy csak fikció?



Tekintve, hogy ‘a három tenor’ - USA, Oroszország, Kína - mindegyike egyedüli világuralomra tör (õk a háro