VISSZANÉZÕ I.


Visszanézõ I.


Lassan véget ér az esztendõ, ilyenkor érdemes számvetést tartani. Nézzük, hogy miket emelt be a 2/3-ad az ország alaptörvényébe abból, amirõl a Magyarok Szövetsége már 2009 januárjában elkészített alaptörvény tervezete is szabályzott?


A FIDESZ minden hangzatos ígérgetése ellenére itt van a nyakunkban az EU, amely valójában egy gyarmatosító hatalom és a pénzügyi megszállás szervezeti álcája csupán. Az MSZ – de több nemzeti civilszervezet és a Jobbik is –, már évek óta figyelmezteti a társadalmat a magyar termõföld és vízvagyon elvesztésének a veszélyére. Az év elején fellendült „ál-alkotmányozási” hacacáréban a Jobbik benyújtotta tervezetet, amely sajnos nem a hagyományos magyar modellt a „közösségi földtulajdont” és az érdemek szerinti birtoklási jogot tûzte zászlajára, de a hibás európai gyakorlattal szemben, egy elfogadható alternatívát fogalmazott meg, elvetette az OGY. Fideszes többsége. Így a földvédelem kérdése teljesen megoldatlan hazánkban. Érdekességként említem, hogy a szavazáson a Jobbikosokon kívül még függetlenek is (Pl. Põsze Lajos, Molnár Oszkár, Szili Katalin, Ivády Gábor) az alábbi javaslat mellett szavaztak:


"a termõföld és az ivóvízkészlet kizárólag magyar állami vagy helyi önkormányzati tulajdonban, illetve magyar természetes személy tulajdonában lehet".
Nézzük csak, hogy miként gondoltuk ezzel szemben Mi, az MSZ AJE Tagozatának tagjai a törvénytervezetünkben? (Érdekesség itt az, hogy a Fidesz a narancssárgával kiemelt részt a birtokjog kihagyásával beollózta az alaptörvényébe, de a lényegi elemeket kifelejtette!)


„21.§ (1) Magyarországon a tulajdon, a birtokjog és az öröklési jog biztosított.
(2) A tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekbõl, törvényben szabályozott esetekben és módon, teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás mellett lehet.
(3) Az elidegeníthetetlen nemzeti vagyon a Szent Korona örökös tulajdona. Ennek részei:
a) Magyarország, illetve a Szent Korona földterülete
b) a föld méhének kincsei
c) a felszín alatti vízkészlet
d) a folyóvizek és holtágak, közcélú felszíni vízi csatornák a természetes vízzel közvetlen kapcsolatban lévõ tavak, valamint ezek medre,
e) a vízfolyások elhagyott medre és a folyóvízben újonnan keletkezett sziget,
f) az országos közutak, vasutak, vízi utak és az országos közforgalmú kikötõk, a nemzetközi közforgalmú repülõtér, továbbá az ország területe feletti légtér,
g) a távközlésre felhasználható frekvenciák,
h) az atomenergia alkalmazását szolgáló üzemi létesítmények, berendezések és nukleáris anyagok,
i) a közmûvek, az energiaszolgáltatás és továbbítás hálózata,
j) a külön törvény szerint a nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánított értékek. Illetve minden a területén született szellemi termék, amelyre a közösséget képviselõ államnak elõvételi joga van.
(4) A nemzeti vagyon magántulajdonba nem kerülhet
.
A nemzeti vagyon elemei felett kizárólag magyar állampolgárságú természetes személy szerezhet birtokjogot elsõsorban a közjó szolgálatával. Birtokjoga addig él, amíg tevékenysége nem irányul a közjót biztosító Szent Korona ellen, vagy bûncselekmény miatt nem válik arra érdemtelenné.
A nemzeti vagyon egyes elemei felett külföldi természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezet idõleges használati jogot szerezhet, de csak külön jogszabályban meghatározott feltételekkel, s a Ogy. két házának hozzájárulásával.
(5) A Nemzeti Földalap terhére bármely felnõtt magyar állampolgár saját maga illetve családja ellátására, általuk történõ mûvelésre termõföldet igényelhet.
(6) A nemzeti vagyonnal kapcsolatos szabályok további részleteit, külön törvény szabályozza.”


Amint láthatjuk a hazai föld-és vízvagyon védelme nincs megoldva, pedig milyen sokan szavaztak azért a Fideszre, mert bíztak benne, hogy megoldja. Remélem elõbb-utóbb átgondolja a pártpolitika is a Mi nemzetpolitikai javaslatunkat, s annak szellemében fog tovább ollózni! Mert ha nem ezt teszi, akkor valószinûleg nem tudja tovább szédíteni a népet, mert annyira nem lehet agymosott a társadalom, hogy a saját szemének ne higgyen, saját vagyonát és gyermekei jövõjét hagyja veszni!


Szeged, 2011-12-07 Dr. Bene Gábor S.