Szolidaritásból tüntetek, vagy szódavízért mentem?


Szolidaritásból tüntetek, vagy szódavízért mentem?




A vélemény szabad, s ezért – bár személyemben is megtámadott néhány hozzászóló a szeged.ma honlapon – de én most nem visszatámadok, hanem csak a véleményeikbõl idézek néhány gyöngyszemet.


Ezek a sorok ugyanis megmutatják a mögötte rejlõ embert. Van itt tényszerû, magyarázkodó, vagy kárörvendõ, sõt még gyûlölködõ írás is. Pedig „aki embernek hitvány az magyarnak alkalmatlan”írta a költõ. S nekem nincs ugyan „hitelem”, de a szavaim „hitelesek”! A kommentezõk pedig egy (Csonka Laci) kivételével, még a nevüket sem vállalták! Pedig ma, menteni kellene a menthetõt, ki kellene állni a becsapott emberekért és nem álnevek mögé bújni! BG



1. Satnya: Amikor alacsony kamatra felvették a devizahitelt, kiröhögték a magas kamatozású forinthiteleseket! Most sírnak-rínak. Visszataszító.


2. ktimi: Örülj neki, hogy te nem vagy "visszataszító". Megjegyzem: én nem röhögtem ki senkit, már sírni se tudok.


3. klj_54: Csalás az egész buli. De mivel a bankok ereje meghaladja a mi elképzeléseinket, nem tudnak velük mit tenni!


4. 9349779: Na, ez a jellemzõ a népre. Menjen már valaki, oszt sírjon ki nekem egy kis jobb sorsot..röhej..


5. la-za: ….kényszerbõl vettünk fel CHF hitelt. Egyszerûen közölték, hogy forint hitelt nem kaphatunk.


9. Zsanetta: De jó képek! Sehol egy felszólaló! (tényleg!)


10. nemecsekerno: ….többet kell olvasni a gazdasági portálokat, meg a gazdasági elemzéseket és nem a politikusokra hallgatni, mert azok hazudoznak.


11. Larsson: Úgy látom senki nem kíváncsi ezekre az álközgazdászokra és azok süketeléseikre sem!


13. nátha: az állam nem késõn ébredt EZ volt a CÉL!


16. Ferrer: a devizahitelesek nagy része - tisztelet a kivételnek - okosnak képzelte magát…Most, hogy a levét isszák, másra mutogatnak - felelõsséget elismerni, azt nem, nem, soha..


18. Csonka László: Félnek az emberek, pedig a nyilvánosság + média támogatottsággal, nagyúr!! Emberek, ne féljünk! Ha hallgatunk, következõre már nagyobb bõr kerül lehúzásra!!


21. MMtz: A bankok nem véletlenül erõltették a CHF alapú hitelt, nagyon is jól tudták, hogy fel fog menni az ára, hiszen õk nyomták fel.. Sajnos az emberek is tájékozatlanok, könnyen befolyásolhatók…felelõtlenség autóra 5-10 éves hitelt felvenni...


23. izsi: A magyar nép legnagyobb tragédiája, hogy minden tagja szakértõ mindenben, lám itt is mennyi közgazdasági elemzõ gyûlt össze…miért is nem számoltak a "szakértõk" az árfolyamkockázattal?


24. imo74: Köszönöm a "kedves" politikusainknak (nem említek neveket, a cikkben meg lehet találni õket), akik ismét csak hergelni tudják az embereket! Ha ennyire értenek a közgazdaságtanhoz, akkor talán a hitelfelvételkor kellett volna figyelmeztetni az emberek, hogy ez lesz a vége! (2006-ban megtettem a Kossuth téren, csak imo 74 nem arra járt!BG)


26. Zé0: Tudod, vannak bizonyos pénzpiaci mechanizmusok, amiket sok-sok évvel ezelõtt okos közgazdászok találtak ki. Nézz utána! (November 14-én 17 órától, Drábik János fog errõl beszélni egy civil fórumon, Oroszlán u. 4 szám alatt!Várlak: BG


30. la-za: Nem a politikusokra hallgattunk. Több bankban is jártunk 2006-ban (raiffeisen, erste, otp, stb).. minden bankban ezt kaptuk: "Sajnos Önök nem vehetnek fel Ft hitelt, de a CHF alapú hitelbírálaton átmennek". Belevágtunk. Azóta a törlesztõnk 4x-ese, a fizetésem pedig közel fele lett…


31. Zé0: Valamint javítanám Bene Gábort: van olyan, hogy deviza alapú hitel! Talán el kellett volna olvasni azt a bizonyos hitelintézeti törvényt! (erre majd külön cikkben reagálok! BG)
32. allegro A pénzügyi kultúráról pedig: zsonglõr mutatvány kell a nép legtöbb tagjától ahhoz, hogy a pici fizetésekbõl más felelõtlenek (bankárok és társaik!) hazárdírozása közepette meg tudjanak hónapról hónapra élni! Megfelelõ fizetést kellene ahhoz adni a túlórákkal agyonhajszolt és minimál- vagy ahhoz közeli bérrel kifizetett embereknek …akkor beszélhetnénk pénzügyi kultúráról, és akkor a hazárdírozóknak joguk lenne mutogatni a "felelõtlen" hitelfelvevõkre!


34. cintula: Ausztriában nem engedte az állam a svájci hitelt, csak ha abban volt a jövedelme! No comment....!
35. papika56: Ma Magy.on 1,5 millió hiteles van. Ha ezek mind kimennének tüntetni - akkor lenne értelme! De ma az emberek fásultak, elkeseredettek és nem mennek ki az utcára --, s ezt a politikusok jól tudják! Hiába a nyomor, kilakoltatás, ár -üzemanyag emelés - mint a birkák csak tûrünk !!!!


36. igazságkeresõ: Deviza alapú hitel nincs! Egyik kitûnõ közgazdászunk, Dr. Róna Péter világosan elmondta a Hír Tv "Rájátszás" c. korábbi mûsorában, hogy a bankok által "deviza alapú, svájci frank alapú és még ki tudja milyen alapú"-nak elnevezett hitele nem más, mint indexálási trükk, azaz nincs mögötte sem deviza, sem valuta! Magyarul: sima forinthitel, csak a bank által elnevezett deviza árfolyamán szedi vissza havi törlesztés formájában az ügyféltõl. Ezt úgy hívják, hogy csalás! A kérdés most már csak annyi, hogy miért engedi ezt meg a kormány Magyarországon a bankoknak?!!


37. 620829: HAHAHAHAHAHAHA....... a hitel lehetõség és nem kötelesség.....és pár évvel ezelõtt fele volt a törlesztõrészlete, mint a ft-nak....nem kell az álszenteskedés!!!!


38. allegro: HAHAHAHA? "Ne álszenteskedjünk"? A legtöbb embernek a deviza alapú törlesztõ is sok volt, mikor belevágott.
Mondja már meg valaki az átlagfizetésbõl, hogy lehet megoldani a lakhatás költségeit? Nem mindenki pottyan bele a készbe! Aki meg igen, az fogja be a száját!




Végül a 13.-as sorszámú kommentre hívnám fel mindenki figyelmét. Ha végre "nem sokan" leszünk, hanem elegen, akkor minden változhat, mint ahogyan változott Izlandon is. Persze agyon fogják hallgatni a tüntetést a lakájmédiák, mint ahogy mást is, ami csak kicsit is veszélyeztetné a pénzhatalom diktatórikus tobzódását. Mi azonban nem csüggedünk, s várunk minden szerdán Szegeden a fõtéren, 17 órától. Legalább egymás szemébe nézünk!



Szeged, 2011-11-10 Dr. Bene Gábor S.