MONDJON VÉLEMÉNYT!


MONDJON VÉLEMÉNYT!

A kielegyenafold.hu internetes oldalon az alábbiakat olvastam:
„2011. szeptember 23-án, amikor ezt a vitát elindítjuk, történelmi jelentõségû döntés elõtt áll a Magyar Kormány. Néhány napon belül kiírják a pályázatot 65.000 hektár állami földre, és néhány héten belül eldõl, hogy "kié lesz a föld?" Hozzávetõleg 1000-1500 család megélhetését, a helyi közösség boldogulását segítheti ez a terület, ha a kormány következetesen lép a meghirdetett vidékstratégia megvalósításának útjára.

Kérjük, mondjon véleményt Ön is, szóljon hozzá, kérdezzen - indítsunk közös gondolkozást arról, hogy "kié legyen a föld?"!





Íme a válaszom nagyon lerövidítve, szinte címszavakban:



1/A termõföld csak a nemzeti közösség elidegeníthetetlen tulajdona lehet! Ez azonban nem zárja ki a magánbirtoklást.



2/Az örökbirtok (freehold tenure) és a bérelt birtok (leasehold tenure) nem minõsülhet tehát tulajdonnak, hiszen az örökbirtok bár örökölhetõ, de törvényszegõ használat, a koronához való hûtlenség, a méltatlanná válás esetén visszaszáll a koronára! A bérelt birtok esetén pedig maga a bérlet szigorú feltételekhez kötött, s meghatározott ideig tarthat csak. Pl. Angliában 99-tõl 250 évig!



3/Mindkét birtoktípus kötelezettséget is jelent a birtokos számára: állagmegóvás, közösség jó minõségû élelmiszerrel való ellátása tisztességes áron, környezetvédelmi és fenntartható gazdálkodás, közterhekhez való arányos hozzájárulás, stb. A nemzet azonban nem etnikai kategória a magyar közjog szerint. S így, aki a Szent Korona igazságos jogrendjét tiszteli és szolgálja, csak az válhat hazánkban birtokossá. Ezek szerint a jelenlegi "tulajdonosok" a valóságban csak birtokosok, akik a földszerzésük körülményeinek vizsgálata után válnak "örökbirtokossá", vagy "bérelt birtokossá"!


Ezen soraim akkor válnak teljesen érthetõvé, ha a következõ gondolataimat is alaposan átgondolják. Kérem, hogy eddigi fejtegetéseimet vessék össze az Országgyûlés Alkotmányügyi, igazgatásügyi és ügyrendi bizottsága által kiadott "Történelmi tradíciók és az új Alkotmány" c. tanulmánykötetének 132-ik oldalán kezdõdõ Stathis Banakas által írt elõadás szövegével. Ennek záró soraiban ugyanis, pl. ez is szerepel: "a földtörvény kívül esik az EU hatáskörén....az EU-nak nincs joga a földtörvény harmonizációjára.... a föld kulcsfontosságú a szuverenitás szempontjából. Nem lehet állam föld nélkül, de föld nélkül szuverenitás sem lehetséges." Ha már a jelenlegi "idegen eredetû jogrend" is bevezette a bérleti jog fogalmát, akkor legalább az angol minta alapján állva, gondolkodjunk el azon, hogy nem az a legegyszerûbb, ha a saját joghagyományunk szerves fejlõdését pártoljuk? A közös gondolkodás tehát szóljon inkább arról, hogy: "ki és milyen feltételekkel birtokoljon földet hazánkban?"



A valódi magyar közjogi gondolkodás szerint a föld Istené, tehát a földön csak birtokjogot nyerhet az, aki a közösség (tehát a nemzetet jelképezõ Szent Korona) szolgálatában hajt végre valamilyen fontos szolgálatot, cselekményt!
A gondolat lényege az, hogy csak azon lehet tulajdonjogot nyerni, ami az illetõnek saját alkotása. A föld azonban csak a közösség tulajdona lehet, hiszen Isten alkotása, s Õ a közösség (a nemzet) számára alkotta meg, s ezzel minden generáció számára biztosította a megélhetést, s azt az anyagi függetlenséget, amely révén nem alakulhat ki egzisztenciális félelem a központi hatalomtól.


Így született meg a sajátos magyar (és tartalmi jellegû) hatalommegosztásnak a nem hûbéri típusú rendszere, mely ellenõrizni volt képes a politikai hatalom törvényes mûködését.(hiszen az ellentmondási és ellenállási jogát, ezen ún. õsiség 1849/1863-ig biztosította.)
A szerves jogfejlõdés okán, éppen a jelen "pénzuralmi válság" mutatja meg, hogy nem magán hitelpénzre, hanem ellenkezõleg: közpénz rendszerre és egészséges élelmiszert termelõ (öko-szociális) mezõgazdaságra van szükség. Mindezt pedig az angol minta és a magyar joghagyomány alapján is, csak a birtokjog alapján mûködõ mezõgazdaság tudja biztosítani!



Dr Bene Gábor S.