Rovat: Doma-Mikó István
Cikkek száma: 20
 
Tartalom:
Doma-Mikó István: Eláll az eső...
Doma-Mikó István: A kém magánélete - A Sorge-rejtély
Doma-Mikó István: A Mifune legenda 日本映画史上において (A japán irásjelek megjelenitéséhez töltse le a japán nyelvi csomagot!)
Álom hava – medicina a Beteg Szív Országának 3/3
Álom hava – medicina a Beteg Szív Országának 2/3
Álom hava – medicina a Beteg Szív Országának 1/3
Doma-Mikó István: Az utolsó szamuráj ラスト・サムライ (a japán irásjelek megjelenitéséhez telepitse a japán nyelvi csomagot!)
TOKUGAWA
THE LAST SAMURAI (An exclusive interview with actor Mr. Hiroshi Fujioka)
FUKURYU, the secret unit of the Japanese Special Offensive Corps (Lurking Dragons)
Robinson Crusoe of the War
KAMIKAZE (Divine Wind )
Súlyos robbanás várható a fukusimai atomerőműben
HÍR A JAPÁN BRUTÁLIS FÖLDRENGÉS HELYSZÍNÉRŐL
A JAPÁN KÜLÖNLEGES TÁMADÓ ALAKULAT (Kamikaze) FUKURYÚ (Lapuló Sárkány) EGYSÉGE
A KÉM MAGÁNÉLETE (A Sorge-rejtély)
A HÁBORÚ ROBINSONJA
TORA-TORA-TORA !
KAMIKAZE BÚCSÚLEVELEK
KAMIKAZE, AZ ISTENI VIHAR

Doma-Mikó István: Eláll az eső...
2012.08.15, 16:08                    Tartalomjegyzékhez               Egyszerű

Világsiker lesz Kuroszava művészi végrendelete

Egy előadásom alkalmával megkérdezték tőlem, milyen filmeket tartok színvonalasnak. Azt válaszoltam, hogy „amelyekre még másnap is emlékezem”. A limonádé, a makaróni western, a szappanopera, a futószalagon gyártott kommandós akció nem kedvenc műfajaim. A harmadrangú színészekkel előadott gyermeteg szerelmi történetek, a fölösleges öldöklés, a jelentéktelen semmi pár óra alatt kihessen az agyamból. Hiányzik belőlük az érték, a tanulság, a maradandó. Mint egy leves, amelyből kispórolták az anyagot, hogy a végén csak meleg víz maradjon. Némi malíciával: kár az időért és a villanyáramért. Ezekkel szemben állnak azok a filmek, amelyekre évtizedek távlatából, álmomból felrázva is rögtön emlékezem. Nemesítettek, tanítottak, bemutattak egy darabot az igazságból, a történelemből, vagy új gondolkodásmódra, emberi értékekre figyelmeztettek.

Ifjú koromban néhány évig a Magyar Televíziónál együtt dolgoztam legendás magyar színészekkel: Latinovits Zoltánnal, Besennyei Ferenccel, Sinkovits Imrével, Páger Antallal, Ruttkai Évával, Béres Ilonával. Ide sorolnám Hofit is, aki ugyan teljesen más műfajban, de szintén őstehetség volt. Mi, szerencsések, a színészi nagyságok közelében nap mint nap élvezhettük a tehetség mágnesmezejét. Ha csak annyit mondtak „jó reggelt!” (Latinovits a fogai között, Besennyei mennydörgőn, Páger reszelősen) már annak is különös fontossága lett. Na és a játékuk! Mennyivel lenyűgözőbb volt a kulissza mögül nézve! Imádtuk őket „civilben” is. Felvételszünetben megbeszélték a forgatás problémáit, vagy a következő jelenetet. Nem egyszer ingyen-előadás kaptunk, ha egymást, vagy önmagukat parodizálták. Suka Sándor volt ebben a legnagyobb kópé. Ránk se nézett, csak mondta a filmbéli szerepét, de
teljesen máshogy, ifjúkori zaftos történeket belekeverve. Szemünk könnyezett bele.

Mondanom se kell, szerettem a japán filmeket. Mind a hármat, amit a szocializmusban megnézhettem. A hét szamuráj teljesen lebilincselt (hétszer láttam), ugyanúgy a Kopár sziget, a hallgatag dráma, amelyben alig hangzik el néhány szó. Az Onibaba vérengzős története már kevésbé fogott meg. A Harakirit pedig kiskorúként meg sem nézhettem. (Sokan biztattak, szökjek be, és olyan csodát láthatok, mint még soha, a nézőtéren sorban ájulnak el a férfiak.)
A Sógun című történelmi filmsorozatot már Japánban élve, japán nyelven élvezhettem. Régi vágyam teljesült, amikor megismerhettem Mifune Tosirót, a film főszereplőjét. Fiával, Siróval ma is tartjuk a kapcsolatot. 1999-ben örömmel újságolta, hogy elvállat egy filmszerepet az Eláll az esőben. Erről két cikket is írtam. Egyiket a forgatás alatt, a másikat a velencei filmfesztivál bemutatója után. A Kuroszava utó-alkotásnak szép jövőt jósoltam, és nem is sokat tévedtem. Alkotói és szereplői azóta kilenc nemzetközi díjat söpörtek be. Csak Magyarországon nem mutatták be azóta sem.

Doma-Mikó István és Mifune Shiro színész
Doma-Mikó István és Mifune Shiro színész

A japán filmművészetet megrengette két géniuszának halála: ’97 karácsony estéjén 77 éves korában elhunyt Mifune Tosiró, minden idők legnagyobb japán színésze, a “Hét szamuráj” és összesen 140 film főszereplője. Kilenc hónappal később, 88 évesen követte őt a legendás Kuroszava Akira filmrendező, aki 30 remekművet adott a világnak.

1951-ben, a japán történelmi filmek születésének hőskorában ők, – a kiváló rendező és a született színész- “A vihar kapujában”, majd később “A hét szamuráj” című remekművekke megalapozták a japán filmgyártás világhatalmát. Évtizedes közös munkájuk alatt a sort olyan gyöngyszemekkel folytatták, mint A testőr, Rőtszakáll és a Titkos portré. Ezekhez fogható művekkel kortársaik és utódaik hiába próbálkoztak.
Most mégis megtört a jég, igaz, Kuroszava szellemében! A rendező családtagjainak és legközelebbi munkatársainak összefogásával megfilmesítik a mester utolsó forgatókönyvét.
Aki Kuroszavával együtt dolgozott, mintegy megmágneseződött a géniuszától. A japán filmkészítés történelmében vízválasztó “A hét szamuráj” több mint egy évig tartó forgatása. Nem kérik a bizonyítványát, aki abban részt vett, mert ma biztosan mestere a szakmának.
Most még egyszer összeállt az aranycsapat, amelynek többsége ekkortól, de legalább az utolsó húsz évben végig kísérte őt hosszú pályáján: ugyanaz a kameraman, dekorátor, hangmester, fővilágosító és jelmeztervező (utóbbi a mester leánya, Kazuko). A legprofibb profik gyülekezete ez, hogy megmutassa a világnak, mit tudnak még mindig! Csak a nagy karmester hiányzik, ám szelleme ott van velük májusban, az Oi folyónál és az izu-félszigeti forgatáson, ahol asszisztense, Koizumi rendez, most először egyedül.

Az eláll az eső forgatása
Az eláll az eső forgatása

A parádés szereposztás méltó a stábhoz! A művészek nem csak profik, de legtöbbjük ereiben régi teátrista család vére csörgedezik, és gyerekkorától filmez. A hét szamurájt alakító legendássá vált színészek két leszármazottja is szerepel: Mifune Siró a néhai “szamuráj-főszereplő” fia, és Kató Takayuki, a másik szamuráj- s egyben Kuroszava rendező- unokája.
A japán filmrajongók nagy érdeklődéssel várják a 48 éves Mifune játékát, aki fiatalon, apja nyomdokain kezdte a filmezést, és most, 28 évi „vakáció” után állt újra a kamerák elé. A művész túlzott szerénységgel kommentálja saját szereplését, ám olyan átéléssel alakítja a kedélyes és komikus várurat, hogy az megremegteti a mozikedvelő közönség szívét. Őszintén reméljük, hogy visszatér a filmezéshez, és a Mifune névvel újra találkozhatunk a vásznakon.
A főszerepet Terao Akira játssza, feleségének szerepét Miyazaki Yosiko színésznő.

Miyazaki Yoshihiko és Terao Akira
Miyazaki Yoshiko és Terao Akira

Kuroszava története a Kyóhó korszakban (1716-1730) játszódik. A kiváló, de érvényesülni képtelen szamuráj, Miszava Ihee feleségével Tayoval utazáskor a zápor elől egy szegényes fogadó fedele alá menekül. A mostoha időjárás ide kergetett sok utazót, akik képtelenek átkelni a megáradt folyó gázlóin. (Igazi kuroszavás téma, ahol el lehet időzni egy-egy emberkarakter bemutatásán!) Ihee fogadásból megvív, a nyert pénzen ételt, italt vásárol, és szétosztja a szegények között. A hodályba békesség és boldogság költözik, s együtt várják, hogy elálljon az eső. A szabadba jutva a helyi vár birtokán két fiatal szamuráj párviadalának lesznek tanúi, akiket Ihee szétválaszt. Felfigyel erre Shigeaki, a várúr, (Mifune Siró), aki várába éppen vívómestert keres. Meginvitálja Iheet, s felajánlja a vívómesteri posztot. Ehhez a szamurájnak párviadalban le kell győznie a várbelieket. Két várbeli csúfos veresége után további jelentkező hiányában maga a vár ura vállalja a küzdelmet. Ihee lefegyverzi a dühös nemest, ezzel övé lenne az “állás”, s az élete megoldódna. Ám aki fogadásból vív, nem töltheti be a posztot. Tayo, a feleség búcsúzóul beolvas a várúr tanácsosainak: “Férjem a fogadásba kényszerből ment bele, hogy másokat megsegítsen. Ám nektek hiába magyaráznám, hogy nem a tett a fontos, hanem az ok!” Majd a férjéhez így szólt: “Továbbra is vívj fogadásból mikor csak kedved tartja, és segítsd a szegényeket!” Ahogy ez Shigeaki tudomására jut, lovon vágtat a vándorútját folytató szamuráj után, a néző képzeletére bízva, hogy találkoznak-e….

Mifune Shiro és Terao Akira
Mifune Siró és Terao Akira

Kuroszava rendezői utasításként a következőket jegyezte fel: “A film a főszereplő és felesége közötti dráma. A kettejük kapcsolatát élethűen kell megörökíteni. A cselekmény egy nagy háború után, egy új világ teremtésekor játszódik. Megtekintése után a nézőben felemelő érzésnek kell maradnia….”

Mifune Shiro
Mifune Shiro

Feltámad-e a japán filmművészet? A Kuroszava-Mifune úton bizonyosan! A szenzációsnak ígérkező alkotást a Velencei Filmfesztivál külön meghívással invitálta Itáliába. A szeptembe
6.-i vetítés minden várakozást felülmúlt. Az utolsó filmkockák bűvöletéből felocsúdott nézők felugráltak, hatalmas ovációval és öt percig tartó taps-orkánnal köszöntötték a színpadon megjelent japán delegációt. Az egyre felhangzó “Kuroszawa! Kuroszawa!” kiáltásokra az e napon éppen egy éve elhunyt géniusz munkatársai könnyekben törtek ki.

A világsikernek ígérkező alkotás európai és ázsiai vetítési jogát a francia Seven Films Cinema cég vásárolta meg 1 millió US dollárért. A Kurosawa Production igazgatója, a rendező fia, Hisao bejelentette, hogy jövő évben még egy filmet forgatnak apja hagyatékából. Címe: “Nézni a tengert”.

Az “Eláll az eső” zártkörű vetítése szeptember végén lesz Tokióban, a japán filmszínházakba pedig jövő év tavaszán kerül. S hogy mi mikor láthatjuk a mozikban? Reméljük, mihamarabb!

Most szólj hozzá!                    Válaszok itt


Rudi Tanya

StarBus 2000Mag-artMátyás VendégházHUN TV

Attila Hotel

Kézi Malom az otthonábanHargita PanzióFELIRATKOZÁS
Világ Királnyője Kápolna
HUN TV
Nomád Étel

Locations of visitors to this page
A forrás felé
Maradunk
Az egyiptomi magyar ásatások 100 éve (www.dobogommt.hu)
Legfrissebb írások:
IDEGEN FORGATÓKÖNYV
Újabb gyalázat a magyarság ellen !
BG: Ki is a "fake news” propagandistája?
BG: Nagypéntek és a világ számára "minta nemzetünk”- összefüggései.
A TÖRÖK JÁR BUDÁN, vagy KUBINYI TAMÁS?
Bene Gábor: JÁVOR és a szarkenés....
Példák a múltból, okulásul
Tovább >>
Új hozzászólások:
Tovább >>
Társoldalak:
Égi Patróna
Magyarok Világszövetsége
Statisztika:

 
© Nemzeti Hírháló 2003-2014