Rovat: Egészség
Cikkek száma: 44
 
Tartalom:
Miként került 26 ezer kiló GMO-vetőmag az országba?
Gyömbérrel gyógyítás
Gabona jin - jang
A fenyő, mint gyógyír
Élet élesztő
Dolomit, az agyag és a magnézium-kloridos víz használata különböző betegségek esetén
Desztillálz víz kúra - vértisztítás
A bot és a fokos energetikája
A gyertya használata, gyertyaszentelés, a Karácsonyfa szimbolikája és díszítése
Az illatanyagok és hatásuk
Aktív szén - Mérgek, vírusok, baktériumok megkötője, semlegesítője
Somlósi Lajos: A magyar konyháról (hanganyag)
Sertésinfluenza oltás H1N1
Termékek vonalkódjai
Kompakt fénycső ártalmai
Ivóvíz mérgezése
HUMINIQUM
Monsanto: Génmanipuláció Magyarországon
Méz jótékony hatásai és felhasználása
TV Befolyásoló hatásai, azaz médiaterror a képernyőkön
Gyermekeink korai fejlesztése
Virágpor
Génmódosítás
Natúr szójatermékek hexánnal szennyezve (bio is!)
Az üveges ásványvizek szennyezettsége
Katódsugárcsövek hatásai
A legegészségtelenebb 50 "étel"
Margarin - a kenhető infarktus.
A mák jótékony hatása csontritkulás esetén (is).
Fokhagyma: egészséges aromás magyar, vagy ízetlen, vegyszeres kínai?
Böjt, béltisztítás, Breuss kúra ( teljes rák, aids és egyéb betegségek terápiája)
Túlsavasodás veszélyei és megelőzése
Olajok - sütőolajok használata
Mikrohullámú sütő = káros sugárzás
Sodium Lauryl Sulfate: új háztartási méreg
Védőoltás: megelőz és gyógyít, vagy pusztít?
Alumínium edények káros hatásai
Fluor méregként fogkrémben és ivóvízben
Mobilozás veszélyei és védekezés
Aszpartám az édes méreg
Cola mérgező hatásai
Kálisó és műtrágya mérgezés
Konyhasó szüksége és káliumos mérgezése
Gyógyszerveszély : Paracetamol

Túlsavasodás veszélyei és megelőzése
2008.12.21, 23:48                    Tartalomjegyzékhez               Egyszerű


http://www.kincseslada.hu/aktualis/content.php?article.432

Harald Hosch

Egészség savtalanítással

A sav-bázis egyensúly visszanyerése és megtartása

Z-Pressz Kiadó Kft., 2005

Bevezetés

Az anyagcsere-betegségek előfordulása növekszik, amely a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Ennek eredménye, hogy a test „besavanyodik”. Ehhez jön még a mindennapos nyugtalanság, a hajsza, a téves célok kergetése, ami tartós, érzelmi stressz formájában a legjobb táptalajt kínálja a legkülönfélébb fajtájú betegségeknek.

Ezért egészségünk érdekében aktívan kell tevékenykednünk (egészséges táplálkozás, testmozgás, egészségtelen dolgok kerülése) és hogy engedjük át magunkat a természetes gyógymódok alkalmazásának.

A sav a halál – a bázis az élet!

Már Paracelsus a test túlsavasodását minden betegség legfőbb okozójának tartotta.

A rosszul összeállított táplálékban a tápanyag savas alkotórészei túlsavasítják szervezetünket, vagyis testünk sav-bázis egyensúlya eltolódik a savas irányba. Hónapok, sőt, évek alatt a savas környezet szervezetünkben a legjobb táptalajává válik a komoly betegségeknek, amelyek aztán újabb egészségi ártalmakat idéznek elő:

- ásványianyag-vesztés

- lerakódások (az anyagcsere salakanyagai)

- immunitásvesztés.

Fontos, hogy inkább növényi fehérjét, szilárdítatlan növényi zsiradékokat, finomított helyett hidegen préselt olajakat, és egyszerű helyett összetett szénhidrátokat használjunk. Összetett szénhidrát alatt a teljes értékű, természetes szénhidrátot értem, pl. a gabonát, a teljes kiőrlésű termékeket, a zöldséget és a gyümölcsöt.

Fontos, hogy lehetőleg a vacsorán legyen szűkös: tartalmazzon minél kevesebb fehérjét. Nem hiába mondja a népi bölcsesség: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus!” Elvégre a mozdonyt sem fűtik fel, hogy utána „teljes gőzzel” állítsák le a mozdonyszínben.

Gyakran hagyják figyelmen kívül azt is, hogy az emésztőnedvek (enzimek) a szervezetben nem tetszőleges mennyiségben választódnak ki, ezért csak egy bizonyos táplálékmennyiséghez elegendőek.

Vigyázni kell arra is, hogy azokon a savakon kívül, amelyek a táplálék savképző alkotórészeiből termelődnek, még az izomtevékenység közben is termelődnek savak, aminek hatására a test összes savmennyisége tovább nő!

A „civilizációs betegségek” oka többé-kevésbé az, hogy mindennapi táplálékainak nem megfelelően emésztjük meg. Így pl. a szívünk is „savhalált” hal, jóllehet tévesen a szívinfarktus kiváltóit, pl. a stresszt, az élvezeti szereket, a magas vérnyomást gondolják a valódi oknak.

A szükséges táp- és hatóanyagok mellett a test számára döntő jelentőségű, hogy a víz-, az elektrolit- és a sav-bázis háztartás is folyadékegyensúlyban legyen. (A folyadékegyensúly fogalma azt fejezi ki, hogy táplálkozástól függően előfordulhatnak ingadozások, végső soron azonban az egyensúlynak a belső környezetet „folyamatos működésben” kell tartania.)

Ezek az alapvető funkciók manapság sokkal fontosabbak, mint korábban, mert szervezetünk a világ átalakulása miatt most a mérgező vagy testidegen anyagok sokaságának is ki van téve.

Itt távolról sem arról van szó, hogy teljesen savmentesen kell táplálkoznunk, hanem inkább arról, hogy az állandó egyensúlyra való törekvés nagyon fontos. A szervezet struktúrájának és nedveinek összességükben savmentesnek kellene lenniük, azonban az anyagcsere és az energiaháztartás működésében a savak jelentős szerepet játszanak. Ehhez képest a bázisok csillapító, harmonizáló elemek, a működésüket kiegyensúlyozottabbá, könnyebbé és hatékonyabbá teszik.

Mindnyájan tudjuk, hogy a sav egy kémiai vegyület, amely egy másik vegyületnek – ezt bázisnak avagy lúgnak hívjuk – protonokat ad át. A savak és a bázisok tehát kölcsönhatásban vannak, és mindig egy sav-bázis párt képeznek, amelynek szervezetünkben állandóan egyensúlyban kellene lennie.

Sav-bázis egyensúly hatására a bélben az erjedési és a rothadási folyamatok határozottan gyengülnek, a megerősödött anyagcsere környezeti egyensúlyt hoz létre, könnyebbé tesz és felélénkít. A test-lélek-szellem gyógyulni kezd.

A túlsavasodás többek között a szöveti folyadék besűrűsödését eredményezi. Ez aztán csak lassan tud átszivárogni az elsalakosodott szöveteken, és a megvastagodott falú sejtekbe nem juttathat be elég létfontosságú anyagot. … a véredények emiatt merevek és törékenyek lesznek!

Szöveti savak és vérellátás

A savszint-emelkedés a testben besűrűsíti a vért, sőt, ennek hirtelen, nagymértékű felfokozódása meg is állíthatja a véráramlást. Ennek legveszélyesebb következménye a szívinfarktus vagy az agyvérzés!

A szervezet igyekszik a vér pH-értékét 7,4 közelében tartani. A magzatvíz pH-értéke 8,4, amíg a csecsemő szopik, 8 fölött marad a pH-értéke!

Tesztelje savszintjét!

(Megj.: Reggel, étkezés előtt megért második vizelet pH-értéke megmutatja szervezetünk esetleges savasságát. PH-mérőt (tesztcsíkot) jobb gyógyászati boltban lehet venni. 6,5 alatti vizelet túlsavasodásra utal! Az ideális érték 7,5 lenne 4,5 alatt – még ha rövid ideig tart is – a vesesejtek már visszafordíthatatlanul károsodnak. … 7 alatti érték esetén gondolkodjon el a savtalanítás lehetőségén!)

A szövetnek a savbősége a vizeletből mutatható ki. A vizelet - a nap folyamán - úgy mozog, mint az apály és dagály, a pH-spektruma 4,5 és 9 között van. Ha a vizelet napokig, hetekig, netán hónapokig nem mutatja a jellegzetes napi ingadozást, akkor ún. savmerevség áll fenn. Ez egyértelműen egészségügyi károsodásra utal. .. Ha a savmerevség mellett a savtermelés hosszú ideig tartó izommunka, vagy sporttevékenység hatására még jelentősen fel is fokozódik, akkor a túlsavasodás szélsőséges esetben még halált (pl. szívinfarktust) is okozhat.

A pH-érték és az enzimtevékenység

Mint az anyagcserével foglalkozó tanulmányokból láthatjuk, a savasodás már kisgyermekkorban elkezdődik, amikor a savszint a gyárilag előállított bébiételekre való fokozatos áttérés miatt megemelkedik.

Gyakran – talán tudatlanságból – az első hibákat már rögtön a gyerek születése után elkövetjük, pedig a természet mindenről remekül gondoskodott: a méhlepényt ellátta azzal a képességgel, hogy az újszülött szervezetéből még néhány percig a lehetséges mérgeket kivonja és az energiarendszerét egyensúlyba hozza. Ezért célszerű lenne az újszülöttet mindig annyi ideig rajta hagyni az ép köldökzsinóron, amíg annak lüktetése magától le nem áll (kb. 30 percig. Megj.: Épp ott fog „elszáradni”, ahol el kell vágni, nem rövidebbre vagy hosszabbra, így a születő gyermek a ’köldökzsinór-csonkjából’ pont a neki szükséges további információtartalomhoz is hozzájuthat. Persze a „civilizált világ” már korábban a gyermek ellen vét – rutinszerűen vesznek tőlük magzatvíz-mintát. Ma ezt egyes helyeken (pl. Indiában) az orvostársadalom is gyermek-ellenesnek tartja.) Ha eleinte békén hagyjuk a köldökzsinórt, akkor a maradék vér a méhlepényből tökéletesen áramolhat a gyermek testébe… még napokkal később is nagyobb sűrűségben fordulnak elő a szervezetében vörösvértestek, amelyek a szöveteit plusz oxigénnel látják el.

Bázistöbblet-savtöbblet

A máj a szervezet „vegyi üzeme”, és egyúttal az egész anyagcsere legfontosabb ellenőrző szerve.

A jól megrágott és nyállal összekeveredett táplálék a nyelőcsövön keresztül a gyomorba kerül, ahol a pépes táplálék a gyomorsav hatására szétbomlik. A gyomor elhagyása után epe és a hasnyálmirigyből alkáli (bázikus) nedv keveredik hozzá. A vékonybélben a táplálékrészek a bélnyálkahártyán át felszívódnak a vérbe, az emészthetetlen salakanyag pedig továbbszállítódik és kiürül.

A bázistöbblet a szövetekben addig tart, amíg a táplálékfelvétel után a gyomorban sósav raktározódik. A gyomorban az emésztés ideje átlagosan 4 órát vesz igénybe, a zsíros ételeké akár 6 órát is.

A bázisszint-emelkedés csúcspontja tehát egybe esik azzal, amikor a legtöbb sósav gyűlik össze a gyomorban. Számoljunk a gyomorban történő emésztésre kb. 4 órát, így jelöljük ki a nap 3 főétkezését reggel 7 órára, 12.30-ra és 17.30-ra. A bázisszint-emelkedések tehát:

Reggeli 7.00-11.00

Ebéd: 12.30-16.30

Vacsora: 17.30-21.30

A séma alapján látható, hogy a napközbeni időszak, azaz 7 órától kb. 22.00 óráig, szinte csak bázisszint-emelkedésekből áll, és ezt az étkezések váltják ki.

A szervezet bázisszint-emelkedése amellett, hogy a bázist a leírt módon eljuttatja az emésztőszervekhez, egy másik fontos feladatot is betölt, mégpedig a szövetek bázissal való rendszeres átöblítése, kiváltképpen a kötőszöveteké. A „kötőszöveti szerv” ugyanis a rendszeres bázisöblítés miatt bázisraktárt képez a testben, aminek révén a vér képessé válik az esetleges erősebb savhullámokat ütközőként lefékezni, megállítani.

Mivel a vér a testben nem raktározza el az anyagcseréből maradt salakot, hanem csupán szállítja, és csak csekély koncentrációban képes felvenni, ezért a vizeletet képező anyagok (vagyis azok az anyagok, amelyek a vesén keresztül választódnak ki) eleinte a kötőszövetben tárolódnak, amíg a vesén át ki nem tudnak ürülni.

Amíg az anyagcseréből visszamaradt salak a bázis által átmosott kötőszövetben tartózkodik, a kötőszövet hatására már savmentessé válik, ezért a kötőszövetet elővesének is hívják. Láthatjuk tehát, hogy a bázisszint-emelkedés mennyire fontos a szövetek savtalanításában.

Ha tehát a szövetekből két étkezés között vagy éjjel nem távozik a salak, akkor a szövetekben fokozatosan felhalmozódik a sav. Mivel köztudottan főként a húgysav oldódik nehezen, az elraktározódó savak is túlnyomó részt húgysavból állnak. Rejtett túlsavasodás keletkezik, amiből lassanként erős elsavasodás alakul ki.

….

Egy másik veszélyes sav a szénsav (H2CO3). Kiválasztódása főként a tüdőlégzés alkalmával történik.

Sav/bázis és vegetatív idegrendszer

Vegetatív idegrendszerünk fontos anyagcsere- és szervi folyamatokat irányít. Ha azonban az irányító impulzusokat a szervezet túlsavasodása legyengíti vagy teljes egészében leállítja, akkor az anyagcsere teljesen felborul, vagy konkrét szervi funkcióhiba alakul ki. A skála az „egyszerű” allergiától, a reumán keresztül a szívinfarktusig, a veseelégtelenségig és az agyvérzésig terjed.

Eddig anélkül küzdöttünk ezek ellen, hogy tulajdonképpeni okokat megváltoztattuk volna. Ha a páciens egy ilyen „betegséget” átvészelt, akkor a gyógyulónak ismét fehérjegazdag kosztot adtak – húst, tojást, sajtot, joghurtot, stb. – „erősítőnek”. Csakhogy pont az ellenkezőjét érték el, ugyanis mivel a fehérje az anyagcserében mindig megsavasodik, ezért a „túlsavasodástól megbetegedett” személynek, akinél pontosan a túlsavasodás hatásainak legyőzése volt a cél, ismét a savasodással kellett szembenéznie. … előrehaladott elsavasodás esetén nem csupán a sejtek károsodhatnak visszafordíthatatlanul, hanem emberek is meghalhatnak (pl. veseelégtelenség vagy szívinfarktus).

A bázishiány pszichikai hatásai

Régóta bizonyított tény, hogy a szervezet bázishiány esetén „hervadozik”, akár a növény, amely savas földben gyökerezik. … a test túlsavasodása a testet, a lelket és a szellemet hasonló módon terheli meg. … a lelki egyensúly létrejötte együtt jár a célratörően előidézett savtalanítással.

Csökkent bázisbevitel és remineralizáció

Azoknál a természeti népeknél, amelyek általában még kiegyensúlyozottan, többnyire vegetáriánus módon táplálkoznak, a vér húgysavszintje kb. 25%-kal alacsonyabb, mint nálunk.

…a besűrűsödött, elsalakosodott vér csak nehezen tudja a tápanyagokat a szintén elsalakosodott szöveteken átjuttatni, akkor megértjük, hogy a szövetek, és így a sejtek is, egyre kevesebb oxigént kapnak. Ez nemcsak az oxigén-felhasználást csökkenti a sejtben, hanem nagymértékben fokozza a savasodást is.

A kutatók évtizedes tapasztalatai azt igazolják, hogy a csökkent bázisbevitel ásványi anyagokkal történő semlegesítése az aktív egészségmegőrzés legfőbb záloga.

Bázikus alultápláltság esetén ásványi anyagokra van szükség (Megj.: pl. a Huminiqumra - http://www.kincseslada.hu/aktualis/content.php?article.291 ), ami a bázisban gazdag étrend friss, nyersen fogyasztott gyümölcsökkel és zöldségekkel, gyorsan képes fokozni a vitalitást.

A túlsavasodás okai (a sorrend tetszőleges):

1. helytelen táplálkozás (denaturált élelmiszer) és hibás étkezési szokások: elsősorban az állati eredetű fehérje (hús), a tojás, a sajt, a földimogyoró, a hering, a túró, a margarin, a cukor, stb. erősen savasak. … lassan enni azt jelenti, hogy alaposan megrágjuk és nyállal jól összekeverjük az ételt („jó rágás fél emésztés”). Ezen kívül sok friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű táplálékot együnk, ne fogyasszunk finomított cukrot, se fehér lisztből készült terméket, és csak kevés húst (legfeljebb vasárnapi sültként), halat, sajtot, stb. együnk. Ne használjunk mikrohullámú sütőt!

2. élvezeti szerek (pontosabban élvezeti mérgek): kávé (koffeinmentes is), a fekete tea, a nikotin, az alkohol, a kábítószerek fogyasztását teljesen mellőzni kell!

3. környezeti mérgek: pl. a műanyag, a festékek, a kipufogógáz, a permetezőszer, zaj…

4. stressz és negatív érzelmek: pl. bosszúság, düh, ideges rohanás, irigység, rosszindulat, vita – ezek nemcsak savasságot okoznak, hanem egytől egyig negatív okokat is feltételeznek, amelyeknek csak negatív következményeik lehetnek, és ezek aztán ismét nagymértékben savasítanak! Így aztán az embernek nemcsak a szervezete lesz a szó szoros értelmében „savanyú”, hanem még az arckifejezése is.

5. elektroszmog (Megj.: Védekezzünk az elektroszmog ellen - http://www.kincseslada.hu/aktualis/content.php?article.429 ): tv, rádió, mobiltelefon (Mobilozás: veszélyesebb, mint a dohányzás? Hogyan védekezhetünk? - http://www.kincseslada.hu/aktualis/content.php?article.431 ), halogénlámpa, mikrosütő (Megj.: A mikrohullámú sütő ártalmai - http://www.kincseslada.hu/aktualis/content.php?article.430 ), nagyfeszültségek, radar és egyéb elektronika. A főzőhelyek is sorba rendezhetők károsító hatásuk alapján: fával rakott tűz vagy faszén, gáztűzhely, villanytűzhely, kerámialapos tűzhely, mikrosütő.

6. kémiai gyógyszerek: csak a természetes gyógyerőkben érdemes bízni!

7. hibás életvezetés: mozgásszegénység, elkényelmesedés. Aki nem mozog, berozsdásodik. Már az is jelentős állapotjavulást okoz, ha elhatározzuk, hogy nem használunk liftet vagy mozgólépcsőt (Megj.: illetve ha munkahelyünkre tartó utat legalább részében gyalog tesszük meg).

A túlsavasodás tünetei

A savak salakanyagok, amelyek leginkább a kötő- és a zsírszövetekben rakódnak le. Már a középkorúaknál, az 50. év tájékán a test szilárd részének mintegy 50%-a salak. … Hasonló mennyiség nemritkán már azoknál a 30 éveseknél is kimutatható, akik sok állati fehérjét fogyasztanak. A gyors- és készételek, vagy a büfében elfogyasztott táplálékok többsége ugyanezt eredményezi.

Ezáltal a testnedvek (vér és nyirok) keringésében pangás keletkezik.

A szövetek oxigénellátottsága csökken, a sejtek nem jutnak hozzá a tápanyagokhoz és elhalnak.

A szervekre jellemző, hogy csak akkor állnak le, miután az aktív sejteknek kb. az 50%-a részlegesen vagy teljesen megszűnik működni. Ez anatómiai változásokhoz vezethet, pl. az ízületekben. Úgyszintén a sejtek elsalakosodásában rejlik az öregedés oka.

Az öregedés oka

A sejtfalak egyre inkább megvastagodnak, ezáltal az áteresztőképességük gyengül, a sejtek légzése és tápanyagellátása fokozatosan leáll. Elsősorban ebben rejlik annak az oka, hogy bőrünk elveszíti feszességét, rugalmasságát és frissességét. Bőrünk „fonnyadásával” és a ráncképződéssel egyidőben persze belső szerveink is öregednek. A bőrre csak kivetítődik az öregedés folyamata…

Ha csekélyebb mértékű salakosodás révén a sejtek teljes aktivitása hosszabb ideig tartana, az ember biológiai életkora a 150, vagy még több évet is könnyen elérhetné.

Sav és lélek

Az állandó, folyamatos stressz – a fontos rendszeres pihenés nélkül -, amely lelki és idegi (vegetatív) problémák formájában jelentkezik, mint pl. a folytonos mérgelődés, krónikus rosszkedv, aggodalom, összekapcsolódva a rendszertelen étkezéssel, idővel a szervezet súlyos túlsavasodásához vezet.

A normális anyagcsere-folyamatok lényeges feltétele, a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, mindenekelőtt a lelki és idegi (vegetatív) harmónia megteremtése. Belső egyensúlyunk visszanyeréséhez az alábbi pontokat érdemes figyelembe vennünk:

- életvitelünk és munkarendünk felülvizsgálata

- ésszerű célok kitűzése

- harmonikus bánásmód embertársainkkal és környezetünkkel

- az esetleg eltűnt képességek újbóli megteremtése a meditációra vagy az imára

- önmagunk feltétel nélküli elfogadása, olyannak amilyenek jelenleg még vagyunk, természetesen azzal a folytonos törekvéssel, hogy egyre inkább olyanok legyünk, amilyenek lenni szeretnénk. (Megj.: „Mit változtathatok önmagamon ahhoz, hogy holnaptól szebb legyen a Világ?!)

Immunrendszerünk

A kutatás jelenlegi állása szerint védekezőképességünk kb. kétharmada a bélben keletkezik, vagy legalábbis nagymértékben függ tőle. …a fokozódó savasodás és az ezzel összefüggésben lévő salakosodás végül teljesen megbénítják védekező-rendszerünket, így könnyebben megfertőződhetünk. … nem a vírusok és baktériumok a felelősek a megbetegedésért, hanem az, hogy az immunrendszer képtelen a védekezésre.

Végül védekezőképességünk már arra sem lesz elegendő, hogy a rákos sejteket, amelyek naponta százával képződnek szervezetünkben, elpusztítsa, ezért a katasztrófa elkerülhetetlen. Rák vagy más súlyos betegségek kialakulásakor a szervezet mindig savas!

Sav és csontritkulás

A csontritkulás olyan betegség, amely ásványianyag-raktárainkban (fejbőr, fogak, csontozat) játszódik le.

Túlsavasodáskor a szervezet az ásványianyag-raktárainkból, így a fogakból és a csontból igyekszik ásványi anyagokat kivonni a savak semlegesítéséhez. Ennek pl. az a következménye, hogy az állkapocscsont, ahol a fogak gyökere van, visszafejlődik… fogínyvérzés és ínysorvadás alakul ki, a fogak meglazulnak, végül kihullnak. Ezzel az átalakulással együtt jár, hogy a nyál elsavasodik, és már nem tudja semlegesíteni a savanyú foglepedéket. A sav támadásba lendül, elpusztítja a foghúst és kívülről lyukakat mar a fogakba. Egy ilyen külső és belső „gyengítésnek” hosszú távon egyetlen fog sem tud ellenállni.

„Az anyának minden gyermek egy fogába kerül”, tartja a közmondás. Igen, igaz, hogy az anya szervezete minden esetben ellátja az eljövendő életet ásványi anyagokkal. Ha tehát a leendő anya túl kevés ásványi anyagot vesz fel, illetve már az áldott állapot előtt ásványianya-hiányban szenvedett (pl. a túlsavasodás miatt), akkor a gyermek számára szükséges ásványi anyagok a fogakból és a csontokból válnak ki.

Láthatjuk tehát, hogy ami a fogak esetében szuvasodás vagy ínysorvadás képében jelentkezik, az a csontoknál a csontritkulás. Az ásványi anyagok tartós megvonása esetén a csontok puhává vagy törékennyé válnak…

(Megj.: Mivel fejbőrünk is ásványianyag-raktárként működik, a hajhullás szintén a szervezet ásványanyag-hiányára utaló jelzése. A korán kopaszodó élsportolók számára ez komoly figyelmeztetés, mert náluk az izommunkából adódó tejsavterhelés önmagában kritikus lehet, hiszen a helytelen táplálkozás mellett a savszint-emelkedés a testben besűrűsítheti a vért, sőt, ennek hirtelen, nagymértékű felfokozódása meg is állíthatja a véráramlást. Ennek legveszélyesebb következménye a szívinfarktus vagy az agyvérzés!)

Valóban egészséges a hús?

…szívleljünk meg a következő megfigyelést: amikor egy állatot levágnak, a húsa azonnal bomlani kezd, aminek a vége az ún. hullaméreg. A modern civilizált ember már egyébként is túlterhelt anyagcsereszervei a hús elfogyasztása után megpróbálnak megszabadulni ettől a (hulla)méregtől. Ez különösen a máj számára jelent nagy megterhelést.

A fogyasztandó növényekben az anyagcsere még folyatódik egy ideig, mégpedig addig, amíg a növény friss. Ajánlatos tehát a növényeket lehetőség szerint frissen szedés után fogyasztani, mert akkor a növény növekedéshez felhasznált energiája és anyagcseréje még nem áll le…

A túlsavasodás kezelése

… már ősidők óta végeznek savtalanító kúrákat…

…nagyon gyorsan nagy mennyiségű bázistartalék aktivizálódhat. … a sav-bázis háztartás hatékony kezeléséhez vegyük figyelembe az alábbi pontokat:

- a lelki és az idegi visszásságok (pl. aggodalom, félelem, harag, tartós stressz, stb.) megszüntetése;

- a savasító táplálékok csökkentése, bázikus anyagok kellő mértékű fogyasztása, felszívódásuk segítése a bélben;

- a bél, a vese, a tüdő és a bőr természetes kiválasztó folyamatainak reaktiválása és támogatása;

- az általános testi ellenálló képesség erősítése.

Néhány gondolat a böjtről

Testünk tehermentesítésének legjobb módszere, és egyben a legmegfelelőbb egészségmegőrző módszer a böjt. …bámulatos módon segíti gyógyulásra való hajlamunkat (Megj.: lásd Edmond Bordeaux Székely által meggyógyított 300 ezer (!) ember esetét. Gyógyításukat a böjtre építette, gyógyulásuk mindegyikük esetében kórlappal, betegnaplóval lett rögzítve.)

- A böjt erősíti az ellenálló képességet is. …

- Egy böjtkúra lefolytatására bárki képes

- A legkülönfélébb panaszokat enyhíti normális testsúly esetén is

- „A halál a bélben lakozik” – tartja egy arab mondás. …a szokványos emésztési zavaroknak nincsenek markáns tünetei.

Az anyagcserének központi szerepe van a testben, úgyszólván ez a kulcs az egészségünkhöz…. Mivel az emésztésnek kulcsszerepe van, ezért messzemenők lehetnek a következmények, ha – sajnos a szokott módon – a helytelen táplálékokból túl sokat, túl gyakran és túl gyorsan eszünk. A gyomor és a bél ezáltal túlterheltté válik, elernyed és kitágul, és utána már csak nagyon renyhén működik. Eközben a székletürítés gyakran teljesen normális marad. Az ételek azonban, amelyek túl sokáig időznek ezen petyhüdt bélszakaszon, éppen úgy felbomlanak mint a tápanyagok a mocsárban, és a túlsavasodás kiterjedt károsodást okoz. …a renyhe bél pangása … közben állandóan bomlástermékek jönnek létre… a legkülönbözőbb betegségek előtt nyitják meg az utat.

Az ellenálló képesség regenerációja

…A túlcsordulni készülő kád példájával azt akartam önök előtt megvilágítani, hogy szervezetünk, ha csekély terhelési tartalékkal rendelkezik, mindig hajlamos a megbetegedésre. Ezért mindannyiunknak érdeke, hogy megelőző céllal tegyünk valamit a testünkért, amivel csökkenthetjük a terheltség szintjét…

Az autó esetében magától értetődő, hogy rendszeresen szervizeljük, lekenjük és olajcserét végeztetünk, akkor is, ha még nem a végét járja, nem csörömpöl és nyikorog, vagy a teljesítménye még nem csökkent észrevehetően. Nálunk, embereknél azonban ismeretlen a rendszeres szervizelés. Csak ha már tüneteink vannak, akkor megyünk el az orvoshoz. …

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás! Törekedjünk arra, hogy az egészségünk biztos alapokon álljon. Bármilyen orvosságnál jobban elősegíti ezt az, ha a lehető legtöbb terhelést megszüntetjük. Az alacsony terhelési szint vasegészséget biztosít számunkra, gyakorlatilag sohasem betegszünk meg. … A böjt rendbe hozza az emésztést és az anyagcserezavarokat, erősíti szervezetünk természetes védekezőképességét és ezért univerzális fegyver mindenféle betegség ellen!

Az emésztőszervek kímélése

…Ha állandó a többletkínálat táplálékból, erős fűszerekből és sült ételekből, de mindenekelőtt a keletkezett savak folyamatos ingerlése kimerítik a bél energiáit, akkor már csak lassan és kényszeredetten dolgozik. …Az emésztésre is ugyanez érvényes, teljesítményét csak akkor fokozhatjuk, ha előbb kíméljük.

A koplalás az emésztés legintenzívebb kímélési módja, és éppen ezért olyan kiváló gyógymód. Böjtölés közben a gyomornak és a bélnek lehetősége van a régi maradványokat feldolgozni, és végül kiválasztani.

Béltisztítás

A bél kiöblítéséhez a kúra során minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy elég meleg keserűsó-oldatot (magnézium-szulfátot). 1 csapott teáskanál sót oldjunk fel ¼ liter vízben. …ilyen sűrűségben a só nem hashajtószer a szó hagyományos értelmében. A belet gyakorlatilag nem ingerli, csak bepermetezi, kioldja és kimossa belőle a salakanyagokat.

Különösen a vastagbél alsó szakaszában gyűlik fel a bélsár, mely általában csak 24 óránként egyszer ürül ki.

Az egészséges vastagbél mirigyei üveges nyálkát termelnek, ami a leszálló vastagbélszakaszban már eléggé besűrűsödött bélsarat beburkolja, maga a bélfal eközben tiszta marad. Ez meglátszik utána a székleten is: a végbélnyílás tiszta marad, tehát akinek igazán egészségesek a belei, annak nincs szüksége wc-papírra.

Ha ez újnak tűnik számunkra, az arra vezethető vissza, hogy többé-kevésbé már mindnyájuknak rossz az emésztése.

A rágástechnika és a bélműködés

…meg kell tanulnunk az alapos rágást (falatonként 30-50-szer. Megj.: Boldog Özséb szerint 100-szor). Az intenzív rágásnak bőséges nyáltermelés a következménye. A jól összeaprított és nyállal átitatott étel a legfontosabb feltétele a tökéletes anyagcserének.

Mi történik a szervezetben?

Rövid áttekintés arról, hogy részleteiben miként hat egy ilyen kúra:

- Minden emésztőszervi betegség alul (gyomorhurut, gyomor- és nyombélfekély, vastagbélgyulladás, de máj- és epepanaszok is) kihúzza a talajt. Az emésztési teljesítmény jelentősen fokozódik azáltal, hogy a táplálék jobban felhasználódik. Egy viszonylag szerény étkezéssel már jól lehet lakni… Emésztőrendszerünk is tehermentesítődik. A bélben a rothadási és erjedési folyamatok mérséklődnek.

- … a belek össztérfogata lényegesen kisebb lesz, elsősorban amiatt, hogy a puffadtság elmúlik. A hasüregbeli nyomás csökken. Ezzel megszűnik a véráramlás egy jelentős akadálya az alsó testrészekben, visszafejlődik a visszér, a visszérgyulladás, az aranyér. A sérvek (nőknél ezzel együtt a hüvely- és méhelőreesés), a vizeletcsepegés, a hashártyagyulladás esetében ennek a nyomáscsökkenésnek igen előnyös hatása van.

- A rekeszizom megszabadul a túlnyomástól, így a légzés szabadabbá és mélyebbé válik. Ezáltal a tüdőt jobban átjárja a levegő, több oxigén kerül bele, és több szénsav távozik. Az oxigén, az életelixír, … feléleszti az összes életenergiát.

- Azáltal, hogy a has kisebb lesz, egy esetleges magas rekeszállás és azzal együtt a szív harántfekvése is megszűnik, … a szív jelentősen megkönnyebbül, a vérkeringés felgyorsul…

- A hasi szervek tehermentessé válásának tartósan kedvező befolyása van a gerincoszlop statikájára és mozgásfolyamatára.

- A bél a vese, a tüdő és a bőr mellett fontos kiválasztó szerv. Ha renyhe és szennyezett, akkor az anyagcseréből származó hulladékok (salak) kisebb-nagyobb mértékben az egész testben felgyülemlenek. Ez okozhat reumát, magas vérnyomást, megbetegedhet a vese, az idegrendszer, és különféle anyagcsere zavarok is kialakulhatnak. Ez gátolja a mirigyek működését, amiből kóros kövérség vagy soványság, cukorbetegség, Basedow-kór és egyéb betegségek keletkezhetnek. Gyakran bőr és nyálkahártya betegségei (pl. nőknél hüvelyfolyás) is következményei lehetnek annak, ha a testet mérgező anyagcseretermékek árasztják el. A béltisztításnak ezeknél a panaszoknál gyakran meglepően jó hatása van.

- A nemzőképesség javul…. Egy időben végrehajtott kúra kedvezően hat az anyaméhben fejlődő magzatra, elejét veszi a terhességi, a szülési és a gyermekágyi komplikációknak, és elősegíti a szoptatást.

- A szellemi teljesítőképesség megerősödik.

- A tehermentesítés a pszichikumra is fölöttébb pozitívan hat.

Betegségmegelőzés, a korai öregedési és elhasználódási folyamatok és az idő előtti teljesítménycsökkenés kivédése

Az anyagcseréből származó, az idegen és káros anyagok, de különösen a savak … lerakódnak az erekben, az ízületekben és a szövetekben, lassanként lecsökkentik a szervek működését. Az ellenálló képesség, a vitalitás és az életöröm hanyatlik – betegségi, degenerációs, öregedési és elhasználódási folyamatok kezdődnek. Kedvtelenség, korai teljesítménycsökkenés, feledékenység és egyéb panaszok jelentkeznek, miközben fontos funkciók (pl. látás, hallás, szexualitás) gyengülnek. …

A szervezet általános megtisztulása – mint ahogy már a régi orvosok is törekedtek erre – megszabadítja az embereket a méreganyagoktól és lerakódásoktól, javítja a funkcióit, mélyreható savtalanítással biztosítja az egészséget, és igazi megújuláshoz és fiatalodáshoz vezet.

A tudatos étkezési és életvezetési szokások alapelvei

· Üljünk le kipihenten étkezni! Az evés előtti fesztelenség és nyugalom fontosabb, mint egy ebéd utáni szundikálás!

· Rágjunk alaposan! Legyünk óvatosak minden olyan étellel, amelyiknél a rágás fölöslegesnek tűnik (pl. pép, tésztaféleségek, mártások, levesek).

· Keverjük össze jól nyállal! Az emésztés a szájban kezdődik!

· Ne habzsoljunk rágás nélkül! Különben a gyomor-bélszakasznak túl sok feladat jut, ahol ettől erjedési és rothadási folyamatok kezdődhetnek…

· Ne együnk túl sokat!

· Ne együnk túl gyakran!

· Vegyük figyelembe az emésztésünk ritmusát! „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus!”

· Kerüljük a csípős és túl pikáns ételeket!

· Adja át magát egészen az evés élvezetének! (Megj.: „Magyar ember evés közben nem beszél!”

· Fejlessze ízlelőérzékét! Az evés élvezete legyen élmény.

Mit együnk?

Részletek:

- „A sokszor nagyon kedvelt és magasztalt húsleves tulajdonképpen csak a hús kivont anyagait tartalmazza, aminek semmiféle tápértéke nincs, csupán túlsavasodást okoz.

- Az állati fehérje fogyasztásának hatására mindig fokozódik a savtermelés (minél jelentősebb a húsfogyasztás, annál nagyobb mértékű). A húsban, halban és a tojásban jelentős mennyiségű foszfor, kén és sejtalkotó anyagok (purinok) vannak. A foszfor és a kén savas ásványi anyag, míg a purin bázikus. A purin lebontásakor azonban végtermékként húgysav keletkezik, egy rendkívül mérgező és ezért különösen problematikus sav. A ragadozó állatok ezeket a savakat különbözőképpen közömbösítik (a húgysavat átalakítják allantoinná), majd a vesén keresztül problémamentesen kiválasztják, ezzel szemben az ember legfeljebb a húgysav 2%-át képes semlegesíteni. A fennmaradó rész nemcsak a vesét támadja meg, hanem többek között az ízületekben is leülepedik, ahol aztán nem bomlik le, és a köszvény kórképeként jelenik meg. A purin előfordul még a kávéban, fekete teában, kakaóban, hüvelyesekben is.

- A cukor sajnos egy fölöttébb veszélyes és egészségkárosító anyag. .. könnyen erjed, még meszet és B-vitamint is kivon a szervezetből. Ez egy sor káros következményt von maga után. …a csontritkulás (osteoporosis) minden kétséget kizáróan összefügg a cukorfogyasztással, ugyanis a cukor tartalmú táplálék erősen savasít. … A cukorfogyasztás kedvez a túlsavasodás valamennyi tünetének és betegségének. Ezek elsősorban az idegrendszer megbetegedései, valamint a reumatikus jellegű problémák, továbbá szívizom-károsodások, mirigyműködési zavarok, a vérszegénység egyes változatai és még sok minden más… (Megj.: A cukorot csontliszttel és súlyosan egészségromboló hatású kémiai anyagokkal fehérítik. Továbbá olvasd: A cukor és a mesterséges édesítőszerek egészségkárosító hatásai http://www.kincseslada.hu/aktualis/content.php?article.47 )

- Leginkább a hidegen préselt és a teljesen természetes növényi olajok (Megj.: főzésre: pl. olíva, napraforgó, hidegen salátára: pl. tökmag, dió, sárgabarackmag, szezám, stb. Továbbá lásd: Amit a sütőolajokról tudni kell - http://www.kincseslada.hu/aktualis/content.php?article.281 ) a legmegfelelőbbek. Mivel bővelkednek telítetlen zsírsavakban, ezért bázikus hatásúak.

- A legjobb ital a forrásvíz. (Megj.: azaz az élő víz. Ha nincs lehetőségünk forrásvizet inni, igyunk tisztított vizet: pl. fordított ozmózissal (lásd: http://www.kincseslada.hu/aktualis/content.php?article.336 ) vagy mazdaznan-os víz desztillációval (http://www.desztillaltviz.hu/ ), amelyet utána feltétlenül polarizáljunk (http://szokelajos.extra.hu/ ).

(Megj.: e témáról részletesen a könyvben olvashatsz, továbbá a figyelmedbe ajánlom:

- Soós Ferenc: A gabonák dicsérete c. könyvét;

- Csizmadia-Kútvölgyi-Nyers Csaba – Gabonakonyha (Megőrzött ízek sorozat, Timp Kiadó);

- Edmond Bordeaux Székely – Nyers ételek kincsestára és Tudományos vegetariánizmus c. könyveit (Élő Föld Kiadó);

- Rudolf Hauschka – Táplálkozástan és Szubsztanciatan c. könyveit (Ita Wegman Alapítvány, Natura-Budapest Kft.);

- Gabonaételek (Napfényes Élet Alapítvány, 2007);

- Dr. Otoman Zar-adusht Hanish munkáit;

- Dr. George Oshawa (Niyoti Shakurazawa) rendszerét – lásd: Oshawa kúra és receptek (http://www.kincseslada.hu/kozmikusember/content.php?article.320 ) és

- Somlósi Lajos előadását „Valós magyar konyha” címmel.

Hogyan tartsuk karban a testünket?

- Hideg-meleg vizes zuhanyzás

- Reggeli székelés

- Könnyű reggeli torna

- Rendszeres sportolás

- Nem túl késői nyugovóra térés („az éjfél előtti alvás aranyat ér”)

- Lelki higiénia és a szellem magasztosabb célokra irányuljon

A cellulitisz (narancsbőr) csak kozmetikai probléma?

…Diagnosztikailag a cellulitisz az anyagcsere-betegségekhez tartozik (mint pl. az arterioszklerózis, reuma, allergiák, stb.). … holisztikus felfogás szemszögéből 3 tényező van, amelyek lényegében a cellulitisz kórképét kialakítják. Ha e három tényező egyike hiányzik, nem cellulitisszel van dolgunk. Ezek a tényezők, kialakulásuk sorrendjében:

- túlsúlyosság

- a szervezet túlsavasodása

- hormonzavarok.

Túlsúlyosság csak elsavasodott szervezetben alakulhat ki. Ha viszont a szervezet a sav-bázis egyensúly állapotában van, a testsúly is a normális tartományban marad.

Ha nincs se túlsúly, se túlsavasodás, önmagában egy igen nagy mértékű hormonzavar sem okozhat narancsbőrt. …

Végzetes kombináció: oxigén és sav

1970-ben szívbeteg embereken és kísérleti állatokon végzett vizsgálatokkal kiderítették, hogy hogyan keletkezhet a szívizomban a vér által történő normális oxigénellátás ellenére egy olyan állapot, ami a teljes oxigénhiánynak felel meg. A szív véredényei jól strukturáltak, ezért viszonylag könnyen vizsgálhatók.

Rájöttek, hogy a szívizom túlsavasodása nyilvánvalóan több kárt képes okozni, mint amennyit addig feltételeztek. Hiszen ezt megelőzően mindenki csak arterioszklerózisban gondolkodott (népiesen ezt egyszerűen meszesedésnek hívják).

Ma már tudjuk, hogy épp a szívizom túlsavasodása az „első számú gyilkos” a szívinfarktus vonatkozásában… Többek között azt is megállapították, hogy a vér (pontosabban az erythrociták = vörösvértestek) a hajszálerekben a savhatás miatt megszilárdul. A vörösvértestek megakadnak, a véráram blokkolódik, a szövet oxigénhiány és a savképződés miatt elpusztul.

Így derült ki, hogy a szövetek (helyi szinten is) túlsavasodása (a hajszálerek elzáródásával) tulajdonképpen általában is a betegségek egyik legfőbb okának tekintendő. Ennek alapján ma már elmondhatjuk, hogy a következetes savtalanítás a legjobb ellenszere az agyvérzésnek.

Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy a szöveti túlsavasodás nemcsak az agyvérzésben nyilvánul meg, hanem az ezt megelőző stádiumokban, amelyek a szervezet figyelmeztető jelzései, avagy „felszólító levelei”…

Ezzel a jelenkor három legsúlyosabb haláloka, a szívinfarktus, az agyvérzés és a rák jobban megfékezhetővé vált, mégpedig egy következetes, megelőző jellegű savtalanítási terápiával…

A légzés nem minden, de helyes légzés nélkül minden semmi!

„A légzés olyan, mint egy kapu, ami mindennel összeköt minket!” A helyes légzést meg kell tanulni!

…A tüdő energiájának gyengesége mindig legyengíti a vese energiáját is….

A légzés fő funkciói:

- a szervezet ellátása oxigénnel és

- a fölösleges szénsav eltávolítása a sejtekből.

A légzés legtermészetesebb módja, a hasi légzés, …amely a következő hatásokkal jár:

- a tüdő jobb átjárhatósága, ezáltal a széndioxid könnyebb elszállítása, és ennek köszönhetően a szövet hatékonyabb savtalanítása,

- a bélmozgás érezhető erősítése és

- a vénás vér visszaáramlásának hatékony javulása.

Az emberi szervezetben alig van olyan szerv, szövet vagy funkcionális elem, amelyet nem zavarhat meg, vagy amelynek nem árthat a túlsavasodás, és amelyet ne hozhatna ismét helyre a savtalanítás. Aki helyesen savtalanít, az testileg, lelkileg és szellemileg jobb állapotba kerül!

Összegzés és távlatok

…az kell, hogy másként kezdjünk gondolkodni, és hajlandóak legyünk részt venni egy tanulási folyamatban. Az ember egész életében változik. Ha ön úgy gondolja, hogy soha többé nem változtatja meg a véleményét, és már nem tanulhat, jusson eszébe Gandhi, aki azt mondta: „Az embernek mindennap úgy kell élnie, mintha ez lenne élete utolsó napja – viszont mindennap úgy kell tanulnia, mintha örökké élne!”

Most szólj hozzá!                    Válaszok ittRudi Tanya

StarBus 2000Mag-artMátyás VendégházHUN TV

Attila Hotel

Kézi Malom az otthonábanHargita PanzióFELIRATKOZÁS
Világ Királnyője Kápolna
HUN TV
Nomád Étel

Locations of visitors to this page
A Rózsvölgyi Esték keretében április 25-én 2. rész (www.utolag.com)
Ostitkaink 2. (www.dunatv.hu)
Maradunk
Legfrissebb írások:
KÖZGAZDASÁGI ESTI MESE
Fordulat-e a NEEM
Dr. Bene Gábor: Viszlát, kétharmad?
A Trianoni-diktátumot mindenkinek illene ismernie
A felelősségteljes értelmiségi lét fontosságáról In memoriam Paál István
Adója 1 %-ával kérjük, támogassa a Szent László Király Alapítványt
Pünkösd ünnepéhez kapcsolódó régi népszokások
Tovább >>
Új hozzászólások:
Tovább >>
Társoldalak:
Égi Patróna
Magyarok Világszövetsége
Statisztika:

 
© Nemzeti Hírháló 2003-2014