A VIDÉK talpra állítása és a jövõ nemzedéke


A vidék talpra állítása és a jövõ nemzedéke




A Jobbik Magyarországért Mozgalom választási programjában különösen nagy hangsúlyt fektetett a jövõ nemzedék nevelésén dolgozó pedagógusok munkakörülményeinek és megbecsültségének javítására, ezért üdvözli Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pár nappal ezelõtti ígéreteit, amelyek a pedagógus szakma presztízsének helyreállítása érdekében azonnali intézkedéseket tartalmaznak.


Magyarország jövõje a fiatalokban rejlik, akik fizikális és mentális értelemben egyaránt egészséges neveléséért a család, illetve az iskola felelnek. Sajnálatosan az utóbbi évtizedekben az értékes pedagógus munka több szempontból is ellehetetlenült. Egyre többször lehet hallani vidéki iskolák bezárásról, nagyon alacsony tanári fizetésekrõl, valamint az egyre gyakoribb tanárverésekrõl.


A Jobbik, mint a Fidesz-KDNP kormány konstruktív ellenzéke üdvözli a pedagógusbérek emelését, a kötelezõ tanterv bevezetését, valamint
a vidéki iskolák megmentésének szándékát.
Reméljük, hogy ezek az ígéretek többek lesznek puszta szavaknál, illetve, hogy a kormánypárt nyitottan áll a Jobbik további javaslatai felé az oktatásügyet illetõen. Sajnos az elmúlt idõszakban nem ezt tapasztaltuk. Többször elõfordult, hogy a kormányoldal ésszerû jobbikos javaslatokat utasított el, melyeket aztán a Fidesz neve alatt nyújtott be újra. Példa erre a trianoni emléknap ügye vagy azon javaslatunk, hogy az iskolákban kötelezõ legyen megemlékezni nemzeti tragédiánkról. Egy oktatási bizottsági ülésen pedig Dúró Dóra ismertette a határon túlra szervezett osztálykirándulásokkal kapcsolatban álláspontunkat és módosító javaslatunkat, melyet az ülés után a Fidesz sajátjaként nyújtott be...


A parlamenti munka nyári lezárultával a Jobbik oktatási és ifjúsági munkacsoportjai ezekkel a kérdésekkel külön foglalkoznak, elsõsorban a vidéki iskolák megmentését tûzve ki maguk elé. E témában alapkoncepciónk kiindulópontja, hogy a vidék megmentésének egyik kulcsa az iskolahálózat fenntartásának modernizálása. Ezen a téren saját javaslattal készülünk, amelyhez elengedhetetlen a - már évek óta hiányzó - szakmai, társadalmi és politikai párbeszéd.


Fentieken kívül kiemelten fontosnak tartjuk továbbá - ahogyan azt a programunkban is megfogalmaztuk - a hittan vagy erkölcstan kötelezõ bevezetését, melynek célja hazánk keresztény alapokon nyugvó gyökereinek erõsítése, a követendõ normák elsajátítása, megértése. Hasonló alapvetésnek tartjuk a történelem, a magyar és az ének-zene oktatásában a magyar vonatkozások erõteljesebb hangsúlyozását, amelyre a kerettantervek kidolgozása során kiemelt figyelmet kell fordítani.



Szebb jövõt!
Ferenczi Gábor
országgyûlési képviselõ
Jobbik Veszprém megye, elnök. 2010. július. 26.